image
Tratamente

Drenajul limfatic

Drenajul limfatic este o tehnică de punere în mișcare a limfei prin masaj, care facilitează eliminarea de toxine din sistemul limfatic, unul dintre cele mai importante sisteme de detoxifiere a organismului și, totodată, parte esențială pentru sistemul imunitar.

Care sunt funcțiile sistemului limfatic în organism?

•    Rol esențial în imunitate
•    un rol important în combaterea infecțiilor
•    Controlează nivelul lichidelor infecțioase din organism
•    Contribuie la procesul de detoxifiere prin eliminarea deșeurilor celulare (toxinelor în general)
•    Realizează absorbția grăsimilor din tractul digestiv

Dacă suferiți în mod cronic de alergii și sensibilități alimentare, balonări, ceața creierului, oboseală cronică, constipație, depresie, probleme digestive, noduli limfatici umflați, greutate excesivă, dacă răciți des și aveți infecții ale sinusurilor, dacă aveți probleme ale pielii (piele uscată, mâncărimi), sau diverse alte probleme de imunitate este foarte posibil că suferiți de o supraîncărcare cu toxine, ca urmare a unei slabe funcționări a sistemului limfatic, motor pentru sistemul imunitar.

În astfel de situații, drenajul limfatic poate fi foarte util pentru imunitate deoarece ajută organismul să mențină o bună circulație sanguină și limfatică, precum și echilibrul fluidelor corporale.

Care este procedura?

Drenajul limfatic folosit în clinica Clinica ImunoMedica presupune aplicarea de mișcări blânde și ritmice prin apăsări ușoare asupra pielii de-a lungul căilor limfatice prin care limfa este drenată în direcția în care fluxul limfatic se mișcă în mod natural.

În ce patologii este recomandat?


Drenajul limfatic este recomandat tuturor persoanelor care suferă de sedentarism, având astfel o funcție deficitară a sistemului limfatic, adică o problemă în ceea ce privește procesul de detoxifiere al organismului și imunitate. Există însă o sumă de afecțiuni în care masajul limfatic este singura terapie care poate ajuta, mai ale în anumite tipuri de cancer și boli cronice, nu întâmplător, acolo unde bolile sunt asociate și cu o imunitate slabă.

Limfedemul

Acest tip de masaj este folosit în special în limfedem – o afecțiune cronică, debilitantă, caracterizată printr-o acumulare anormală de lichid în țesuturile moi din cauza blocării sistemului limfatic.

Insuficiență venoasă cronică

Insuficiența venoasă cronică apare atunci când venele picioarelor nu funcționează eficient și face ca sângele de la picioare să nu poată curge înapoi în inimă, ci să se acumuleze în picioare. Drenajul limfatic este, de asemenea, folosit ca metodă de tratament adjuvant pentru insuficiența venoasă cronică și este apreciat pentru efectul său terapeutic.

Cancer la sân

Incidența limfedemului este de aproximativ 25% la femeile care suferă mastectomie în tratamentul pentru cancer la sân. Între factorii de risc se numără vârsta, obezitatea, amploarea intervenției chirurgicale axilare, radiațiile axilare, infecțiile, numărul de ganglioni limfatici îndepărtați, tipul intervenției chirurgicale, dar și neglijarea exercițiilor și a activităților de îngrijire pentru a preveni limfedemul. În combaterea limfedemului care apare la cei operați pentru cancer la sân se recurge la mai multe metode terapeutice, care includ exercițiile fizice, îngrijirea pielii, masajul și kinetoterapia, drenajul limfatic, terapia cu laser de nivel scăzut, utilizarea de pompe pneumatice, bandaje compresive, precum și tratament medicamentos și chirurgical.

Cât privește masajul limfatic, acesta s-a dovedit cea mai eficientă metodă de recuperare pentru operația de cancer la sân. Principiul care îi stă la bază este simplu: dacă ne gândim că limfa circulă prin cinci „conducte”, iar chirurgul scoate trei dintre ele, limfa rămasă trebuie să circule prin cele două „conducte” rămase. Or, drenajul limfatic are tocmai acest rol: de a dirija limfa către celelalte „stații de epurare”. Astfel, prin utilizarea unui ansamblu de tehnici manuale, fizioterapeutul facilitează dirijarea limfei către ceilalți ganglioni limfatici funcționali. Este necesar un minim de 10 ședințe de drenaj limfatic pentru a fi eficient, după care se intră în perioada de întreținere. Dacă se efectuează preventiv, este suficient ca pacienta să meargă la fizioterapeut o dată pe săptămână sau o săptămână pe lună. În principiu însă, nu există o formulă standard care să funcționeze la fiecare persoană, ci programul de recuperare va trebui adaptat în funcție de fiecare pacient în parte.

Tumorile cerebrale

Apărarea imunitară împotriva agenților patogeni și a tumorilor din sistemul nervos central poate fi afectată de lipsa drenajului limfatic la nivel meningeal. Astfel, vasculatura limfatică meningeală trebuie intensificată pentru a genera răspunsuri imune mai bune împotriva tumorilor cerebrale. Ganglionii limfatici cervicali profunzi sunt principalii ganglioni de drenaj ai sistemului nervos central, iar ganglionii limfatici cervicali mandibulari și superficiali contribuie la prelevarea de antigen în sistemul nervos central. Din acest motiv, masajul limfatic către ganglionii limfatici cervicali profunzi este extrem de util.

Cancer de col uterin

Cei mai importanți factori clinici asociați cu tulburările de drenaj limfatic la supraviețuitorii de cancer de col uterin țin de numărul de ganglioni limfatici para-aortici îndepărtați, numărul de limfadenopatii pelvine, de vârsta la care a fost diagnosticat cancerul de col uterin și intervenția chirurgicală primară. În ceea ce privește caracteristicile clinice, obezitatea accelerează apariția acestor tulburări, iar comorbiditățile multiple constituie și ele un factor de risc. Chimio-radioterapia este considerată de asemenea un alt factor de risc pentru apariția tulburărilor de drenaj limfatic. Din acest motiv, masajul limfatic poate oferi o ameliorare semnificativă pentru femeile operate de cancer de col uterin.

.Artrita reumatoidă

Dacă suferiți de artrită reumatoidă, este posibil să aveți un flux limfatic slab, pe măsură ce boala progresează. Odată cu umflarea țesuturilor, durerea la nivelul articulațiilor crește, articulațiile își pierd funcția, iar pielea își schimbă culoarea. Drenajul limfatic poate ajuta la ameliorarea acestor simptome în stadii ulterioare.
Insuficiență venoasă cronică

Insuficiența venoasă cronică se manifestă prin faptul că valvele sau pereții venelor de la nivelul picioarelor nu funcționează optim. Drenajul limfatic poate ajuta la creșterea vitezei fluxului sanguin. De asemenea, masajul poate face ca artera femurală  să funcționeze mai bine imediat după sesiune. Nu este clar cât de mult durează acest impact sau dacă masajul oferă o ușurare pe termen lung a durerii și umflăturilor.

Fibromialgie

Drenajul limfatic poate ajuta și persoanele cu fibromialgie. Această afecțiune provoacă inflamarea nervilor pielii, decolorarea pielii și umflarea țesuturilor. Persoanele cu fibromialgie pot experimenta mai puțină rigiditate și durere și, de asemenea, pot observa îmbunătățiri ale stării lor generale de sănătate. Puține terapii ajută atât de mult în fibromialgie precum drenajul limfatic.

Există riscuri asociate cu drenajul limfatic?


Există unele afecțiuni și stări de sănătate în care masajul de drenaj limfatic nu este recomandat, ca, de pildă, în afecțiunile cardiace grave, insuficiența renală, tromboze. Înainte de a începe masajul de drenaj limfatic, consultați-vă cu medicul care vă urmărește.
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore