Hipertermia locală
Hipertermia locală (mai exact electro-hipertermia modulată sau oncotermia folosită în clinica ImunoMedica) este considerată astăzi la nivel internațional drept „a patra armă de luptă împotriva cancerului” (German Cancer Aid)
Face parte dintre terapiile anti cancer neinvazive, care acționează prin distrugerea țintită a celulelor tumorale și stimularea sistemului imunitar. În cadrul procedurii, țesutul canceros este încălzit atât de mult, încât suferă necroză sau apoptoză.
Un alt beneficiu este faptul că țesutul malign devine mult mai receptiv la tratamentele oncologice clasice, ceea ce face ca hipertermia locală să fie cunoscută ca una dintre cele mai eficiente terapii integrative anti cancer cunoscute și acceptate în lumea științifică.
Hipertermia locală folosește un punct slab al tumorii canceroase, anume incapacitatea acesteia de a se confrunta cu temperaturi ridicate. Țesutul sănătos din jurul tumorii reglează temperatura prin creșterea fluxului sanguin și dilatarea vaselor de sânge, în timp ce țesutul tumoral înregistrează, dimpotrivă, o scădere a circulației sanguine.
De acea, pentru tumoră creșterea temperaturii funcționează ca o capcană, căci aceasta duce la dezvoltarea unui mediu celular acid și nociv, incapacitatea de asimilare a nutrienților și autointoxicare. Astfel, în cadrul expunerii la hipertermiei locală, supraîncălzirea (temperaturi între 41ºC și 43ºC) duce la o perturbare considerabilă a metabolismului celulelor tumorale, ceea ce determină moartea acestora.
Procedura
În cadrul hipertermiei locale, asupra organului sau țesutului afectat de tumoră sunt direcționate controlat și țintit ultrasunete sau curenți electrici de frecvență joasă. Energia astfel produsă este absorbită de mediul extracelular în care se găsesc celulele tumorale, crescând, în consecință, temperatura acestora.
Aparatura folosită în hipertermia locală la clinica ImunoMedica transmite în mod controlat doza de energie, determinând încălzirea țesutului până la 42,5ºC.
Testele de biofizică și biologie celulară au demonstrat că, în zonele tumorale în care activitatea celulelor este mai intensă, se înregistrează o concentrație ionică mai mare. Ca urmare, conductibilitatea și permisivitatea matricei extracelulare a țesutului malign devine mai mare decât în cazul țesutului sănătos. Diferența menționată facilitează afectarea aproape exclusivă a celulelor maligne în cazul unei tumori ce conține și celule sănătoase. Această selecție naturală este și mai mult accentuată de comportamentul specific al celulelor tumorale, fiind stimulat, totodată, și răspunsul imun al organismului.
Hipertermia locală în clinica ImunoMedica presupune așezarea pacientului pe un pat special, între două plăci condensatoare de dimensiuni diferite, între care se creează un câmp electric cu o frecvență de 13,5 MHz.
Țesutul canceros și țesutul sănătos au constante dielectrice diferite. Astfel, constanta dielectrică din țesutul canceros variază între 8 și 15 MHz, în timp ce constanta dielectrică din țesutul sănătos variază între 80 și 100 MHz. Vibrația de rezonanță creează frecare moleculară intensă și astfel generează căldură și crește temperatura țesutului tumoral. Prin urmare, câmpul capacitiv al electro hipertermiei locale modulate încălzește țesutul tumoral, în timp ce în țesutul sănătos din jur se observă doar o creștere moderată a temperaturii. În timpul ședinței de hipertermie locală în clinica ImunoMedica, care durează aproximativ 60 de minute, pacientul se află sub observația continuă a personalului medical.
Frecvența și durata aplicării hipertermiei locale în clinica ImunoMedica depinde de condiția specifică a pacientului. În general, hipertermia locală este extrem de bine tolerată.
Nu sunt înregistrate efecte secundare, nici atunci când hipertermia locală este administrată concomitent cu alte terapii.
Recomandări
pentru
Hipertermia
Locală
Trialurile clinice (faze II și III) au demonstrat că hipertermia regională este recomandată în cazul tumorilor solide, atât primare cât și metastatice. Hipertermia locală poate crește rata de supraviețuire și calitatea vieții pacientului. De asemenea, ea poate fi aplicată în scop paliativ, atunci când terapiile convenționale nu mai sunt indicate sau eficiente.
Oncotermia (sau electro hipertermia locală modulată de la clinica ImunoMedica) se aplică în tumori și metastaze primare de suprafață și profunde, încorporate în toate organele, cum ar fi:
- tumori și metastaze cerebrale (cu o rată mare de succes)
- cancere ale sistemului digestiv (cancer de stomac, cancer de pancreas, cancer de esofag și cancer intestinal)
- cancere ale abdomenului inferior (cancer de uter, cancer de ovare, cancer de prostată)
- tumori de suprafață (cancer de sân, melanom)
- cancer pulmonar
- cancer limfatic
- cancerul sau metastaze osoase.
Experiența clinică a arătat că hipertermia locală, în special atunci când este realizată înainte sau după intervenții chirurgicale de eliminare a țesutului tumoral, îmbunătățește parametrii de recuperare a pacientului și scade șansele apariției metastazelor ulterioare. De asemenea, s-a constatat că este deosebit de eficientă în tratarea tumorilor și metastazelor inoperabile și în tipurile de tumori recurente frecvent.
Beneficii ale
terapiei cu
hipertermia
locală
Hipertermia locală asociată cu chimioterapia
Hipertermia locală, aplicată complementar chimioterapiei clasice, sensibilizează prin creșterea termperaturii tumorile la acest tratament. Hipertermia locală, prin afectarea integrității membranei celulare tumorale și creșterea permeabilității și a disfuncției structurale a acesteia contribuie la creșterea ratei de absorbție a substanțelor chimice administrate. Rezultatele trialurilor clinice, faze II/III, au demonstrat că hipertermia locală, în asociere cu chimioterapia, reprezintă o manieră mai precisă de a administra țintit, în tumoră, medicamentele antitumorale.
Hipertermia locală asociată cu radioterapia
Hipertermia locală sensibilizează tumora la radioterapie atunci când este administrată complementar (are loc creșterea aportului de oxigen de la nivelul celulelor). Terapia efectuată în timpul tratamentelor cu radioterapie îmbunătățește răspunsul pacienților la tratament și șansele de supraviețuire ale acestora. Hipertermia crește oxigenarea și, astfel, reduce hipoxia, amplificând efectul citotoxic al radiației. De asemenea, inhibă procesele de refacere a celulelor tumorale afectate de radiație.
Afectarea genică
Studiile au demonstrat că hipertermia locală activează gena tumorală supresoare p53, cu rol în scăderea ratei de diviziune și facilitarea instalării apoptozei.
Imunogenitate
Deoarece, în condiții normale, celulele tumorale sunt invizibile pentru sistemul imunitar, ele pot fi făcute vizibile folosind hipertermia locală. Celulele canceroase formează „proteine de șoc termic” (HSP) în condiții de hipertermie; aceste proteine apar la suprafața celulelor degenerate. Acum, propriul sistem imunitar al corpului detectează aceste proteine ca celule străine, dând o indicație clară pentru celulele imune să lupte cu celulele canceroase. Celulele sănătoase nu formează proteine de șoc termic și nu sunt deteriorate în acest proces.
Efecte secundare
Hipertermia locală prezintă riscuri minime la administrare, efectele adverse fiind limitate și rare. Aplicarea unei temperaturi înalte la nivelul tumorii are efecte minime asupra țesuturilor sănătoase adiacente.
Dintre efectele secundare, cel mai des întâlnit este înroșirea ușoară a zonei pe care a fost aplicată hipertermia locală însă efectul dispare de la sine ca urmare a funcției sistemului sangvin extrem de ramificat și eficient din țesuturile sănătoase. Acest lucru nu se întâmplă și în tumoră, deoarece ea este irigată de un sistem capilar deficitar.
Terapia este eficientă în toate formele de cancer, dar nu se recomandă aplicată în zonele unde există stimulator cardiac, stenturi metalice dispuse paralel cu așezarea electrodului precum și proteze metalice. Aplicarea hipertermiei locale este posibilă la distanță de aproximativ 10-20 cm de aceste zone.
Avantajele
hipertermiei locale
- nu presupune interferențe externe cu organismul dumneavoastră
- nu se face sub anestezie
- nu are efecte secundare, nu presupune complicații și dureri
- se realizează în regim de tratament ambulatoriu.
Soluțiile terapeutice adoptate în clinica ImunoMedica
Au în vedere o gamă largă de terapii convenționale, adjuvante și suportive, în care sunt integrate concepte medicale confirmate printr-o temeinică cercetare științifică, dar și prin experiența clinică a numeroși specialiști în domeniul cancerului din întreaga lume.
Pacienții ImunoMedica au acces la cele mai noi tehnologii și inovații în domeniul diagnosticului și al tratamentelor, din momentul în care acestea și-au dovedit utilitatea, eficiența și siguranța.