Endoscopie digestivă superioară și colonoscopie. Gastroenterologie
- Există două tipuri de endoscopie, gastroscopia (examinarea esofagului, stomacului si prima parte a intestinului subtire: duoden I si duoden II) și colonoscopia (examinarea rect, colon si ultima parte a intestinului subtire: ileonul terminal).
Procedura este folosită nu doar pentru diagnosticarea unor afecțiuni, cum ar fi ulcerul sau polipii, dar și pentru efectuarea unor intervenții minore,Pentru acest tip de evaluare se foloseste un tub flexibil prevazut cu o camera ce permite vizualizarea in timp real a segmentelor de tub digestiv mentionate, o sursa de lumina si un canal de lucru pentru introducerea accesoriilor necesare in functie de particularitatea existenta. In timpul endoscopiei se introduce CO2 si apa pentru a se destinde lumenul tubului digestiv putandu-se vizualiza astfel daca exista modificari patologice la nivelul mucoasei intestinale. Endoscopia digestiva poate avea atat rol diagnostic (prelevare de biopsii, testarea infectie cu Helicobacter pylori), cat si terapeutic (extirpare de polipi, hemostaza in caz de sangerare,montare de stenturi, gastrostome sau dilatarea unor stenoze de tub digestiv).
CE ESTE ENDOSCOPIA DIGESTIVA SUPERIOARA?
ENDOSCOPIA DIGESTIVA SUPERIOARA (sau gastroscopia) reprezinta investigatia recomandata pentru examinarea tubului digestiv superior: esofag, stomac si prima portiune a intestinului subtire (duoden). Se utilizeaza un tub flexibil care are in capat o mini-camera video (endoscop) cu ajutor caruia se vizualizeaza pe interior mucoasa esofagului, stomacului si duodenului.
- In cazul aparitei simptomelor digestive (greata, varsaturi, dificultati la inghitire, dureri abdominale,hemoragie digestiva), va puteti adresa medicului gastroenterolog in vederea consultului, stabilirii necesitatii/urgentei investigatiei endoscopice si a conduitei terapeutice ulterioare.
-
Depistarea neoplasmului digestiv (de esofag, stomac) si mai ales a leziunilor precanceroase la persoanele aflate la risc crescut sau cu antecedente familiale de cancere digestive.
-
Depistarea etiologiei anemiei feriprive (de cele mai multe ori tubul digestiv este implicat fie prin sangerari cronice din mici leziuni, fie prin absorbtia ineficienta a fierului) si anemiei prin lipsa de vitamina B12.
-
Depistarea etiologiei scaderilor ponderale involuntare si a bolii celiace (intoleranta la gluten mediata autoimun)
CE ESTE COLONOSCOPIA?
- In cazul aparitei simptomelor digestive (tulburari de tranzit intestinal- constipatie, diaree, scaune cu sange sau sangerari anale), va puteti adresa medicului gastroenterolog in vederea consultului, stabilirii necesitatii/urgentei investigatiei endoscopice si a conduitei terapeutice ulterioare.
-
In cazul persoanelor aflate la risc crescut de leziuni precanceroase sau cu antecedente familiale de cancere digestive ; Depistarea etiologiei anemiei feriprive (de cele mai multe ori tubul digestiv este implicat fie prin sangerari cronice din mici leziuni); Depistarea etiologiei scaderilor ponderale involuntare.
-
Depistarea cancerului digestiv: oricare persoana cu varsta de peste 50 ani are indicatie pentru screeningul cancerului colorectal, chiar in absenta simptomelor digestive. In cazul persoanelor care au rude de grad I cu cancer colorectal, colonoscopia initiala se recomanda a fi cu 10 ani mai devreme decat varsta cea mai tanara a rudei diagnosticate cu cancer colorectal.