Vitamina C în boala Lyme
Efectul antimicrobian, bactericid, antiviral, antiparazitar și antifungic al vitaminei C se bazează pe o mulțime de mecanisme moleculare dintre care principalele sunt potențialul antioxidant și imunomodulator al acestei vitamine. Concentrația de 10 până la 100 de ori mai mare a vitaminei C în leucocite în raport cu plasma este cea mai bună dovadă a rolului crucial pe care îl joacă vitamina C într-o mulțime de funcții ale celulelor imune cum ar fi proliferarea și diferențierea acestora, dincolo de puternicul efect antiinflamator.
Astfel vitamina C manifestă un important rol regulator al funcționării monocitelor și macrofagelor, prima linie de apărare a sistemului imun înnăscut împotriva agenților patogeni invadatori. Vitamina C protejează neutrofilele în fața stresului oxidativ îmbunătățind motilitatea celulară ca răspuns la stimulii chemotactici. De asemenea joacă un rol important în proliferarea și funcționarea limfocitelor imune B, T și a celulelor imune NK.
Încă de la sfârșitul anilor 30 vitamina C și-a dovedit eficiența în combaterea infecțiilor bacteriene. Astfel studiile au demonstrat efectele sale antimicrobiene în fața unor bacterii precum: Mycobacterium tuberculosis, grupul streptococilor A hemolitici, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Helicobacter pylori, Salmonella enterica, Campylobacter jejuni.
Vitamina C și-a dovedit eficiența și în tratarea infecțiilor cu bacterii gram positive precum S. aureus și S. epidermidis sau cu bacterii gram negative precum Klebsiella pneumoniae și Proteus mirabilis, în sinergie cu epigalocathechinul galate sau cu quercetinul.
Efectele antimicrobiale ale Vitaminei C nu se restrâng doar la bacterii, ci acestea sunt dovedite și în cazul paraziților, prin acțiunea sa imunomodulatore, a fungilor precum candida și mai ales a virusurilor precum herpes simplex virus, poliovirus și influența.
Mecanisme antivirale
ale acidului ascorbic
Deteriorarea capsidei virale
Perturbarea fragmentului de zahăr al capsidei virale
Inhibarea replicării virale
Crește imunitatea celulară
Crește imunitatea umorala
Crește proteinele antivirale
Crește energia celulara
Limitează utilizarea glucozei
Are o acțiune antioxidantă
Menține integritatea structurală a celulelor
Modulează expresia genelor
Soluțiile terapeutice adoptate în clinica ImunoMedica
Au în vedere o gamă largă de terapii convenționale, adjuvante și suportive, în care sunt integrate concepte medicale confirmate printr-o temeinică cercetare științifică, dar și prin experiența clinică a numeroși specialiști în domeniul bolii Lyme din întreaga lume.
Pacienții ImunoMedica au acces la cele mai noi tehnologii și inovații în domeniul diagnosticului și al tratamentelor, din momentul în care acestea și-au dovedit utilitatea, eficiența și siguranța.