Drenaj limfatic. Fizioterapie
Scurt istoric
Frederic Millard, un medic canadian, este creditat pentru crearea termenului de "drenaj limfatic" în 1922.
Cu toate acestea, terapia de drenaj limfatic, așa cum o știm astăzi, a fost folosită, pentru prima oară, în Franța, în anii 1930 de doctorii Emil și Estrid Vodder. Ulterior, dr. Bruno Chikly, un medic francez, a extins cunoștințele despre felul în care drenajul limfatic poate îmbunătăți funcția sistemului limfatic. Astfel, de la convingerea că această terapie este folositoare doar pentru detoxifierea organismului, medicii au reușit să demonstreze că, pe lângă aceasta, ea contribuie la ameliorarea funcțiilor sistemului limfatic.
Sistemul limfatic un sistem vital, dar adesea ignorat, esențial pentru buna funcționare a organismului. Componentele principale ale sistemului limfatic sunt splina, timusul și ganglionii limfatici. Împreună, aceste componente servesc la antrenarea și direcționarea celulelor sistemului imunitar a organismului în locurile în care acestea sunt necesare. Vasele limfatice formează canalele de comunicare între componentele menționate mai sus.
Sistemul limfatic este considerat parte a sistemului circulator a organismului și servește mai multor funcții, dintre care cea mai importantă este transportul celulelor sistemului imunitar. Sistemul limfatic nu numai că transporta celule albe în întreg organismul, dar este, de asemenea, responsabil pentru formarea acestor celule imune, astfel încât acestea să poată recunoaște în mod corespunzător patogenii și să îi combată cu succes.
Cel mai adesea, în bolile cronice, apar probleme la joncțiunea vaselor limfatice sau a ganglionilor limfatici. Există 160 de ganglioni limfatici localizați în zona feței și a gâtului și peste 300 de ganglioni limfatici în corp. La femei, cele mai mari rezervoare de lichid limfatic sunt situate la nivelul sânilor. Ganglionii limfatici din axilă și țesutul mamar sunt probabil nodurile cele mai palpabile din regiunea trunchiului. Puteți simți ganglionii limfatici apăsând sub brațe, chiar sub claviculă, abdomen sau în zona dintre coapsă și zona pelviană. La atingerea acestor zone, majoritatea oamenilor simt mici ghemotoace și umflături și, uneori, durere. Umflarea și durerea sunt simptome ale ganglionilor limfatici blocați. Ganglionii limfatici blocați indică o defalcare a funcționării mecanice a sistemului limfatic și, ca urmare, o defalcare a sistemului imunitar.
Din păcate, lichidul din sistemul limfatic - cunoscut sub numele de limfă - poate deveni congestionat. Unul dintre motivele cele mai frecvente pentru această "înfundare" a sistemului limfatic este cancerul. Un exemplu clasic este un pacient cu cancer la sân care a eliminat ganglionii limfatici ca parte a intervenției chirurgicale. Rețeaua limfatică rămasă poate deveni copleșită, ceea ce provoacă o stagnare a fluidului limfatic. Stagnarea poate deveni atât de mare, încât apare umflarea vizibilă a brațului. Acest lucru este cunoscut sub numele de limfedem.
Nu este necesar ca ganglionii limfatici să lipsească pentru apariția limfedemului. Uneori, o tumoră poate fi atât de mare încât să perturbe fluxul limfei și să provoace un limfedem. Infecția, inflamațiile și alte afecțiuni pot, de asemenea, să ducă la compromiterea fluxului normal al limfei.
Masajul limfatic, denumit și drenaj limfatic sau drenaj limfatic manual, este o tehnică dezvoltată în Germania pentru tratamentul limfedemului.Cum acționează în corp
Frumusețea terapiei de drenaj limfatic este accea că stimulează organismul într-un mod natural. Este stimulată funcția imunitară fără a fi perturbată sau suprasolicitată în vreun fel. Mulți pacienți cred că cu cât este mai mare activitatea sistemului imunitar, cu atât mai bine. Acest lucru nu este adevărat, deoarece sistemul imunitar poate fi supraactiv, până la punctul în care reacționează la stimuli care nu sunt dăunători. Acest lucru este, probabil, la fel de rău, dacă nu chiar mai rău decât de un sistem imunitar subactiv. În cazul canceruluii, atingerea acestui echilibru delicat este esențială.
Pentru pacienții diagnosticați cu cancer, eliminarea ganglionilor limfatici în timpul operațiilor de cancer poate schimba modul de circulație al limfei. În cazul radioterapiei mezoteliomului, de exemplu, există riscul dezvoltării de limfedem, deoarece ganglionii limfatici sunt uneori afectați în timpul radiațiilor sau țesutul cicatrizat se poate forma în tuburile de colectare a limfei.
În plus față de umflături, majoritatea pacienților care suferă de această afecțiune descriu și o greutate în zona afectată, precum și dureri musculare. Pielea poate deveni roșie și fierbinte la atingere, putând lua aspectul de coajă de portocală.
Procedura medicală
Drenajul limfatic este o formă de terapie delicată, nedureroasă. Fiecare sesiune durează aproximativ 60 de minute, iar terapia se face de obicei o dată pe zi, de patru sau cinci ori pe săptămână, timp de două până la patru săptămâni. Un studiu efectuat de Leduc și Colls a demonstrat că cea mai mare reducere a limfedemului se produce în prima săptămână de tratament și se stabilizează în a doua săptămână.
Terapia facilitează fluxul limfei din zonele afectate, în direcții care urmează structurii sistemului limfatic, astfel încât limfa acumulată să se poată scurge prin canalele adecvate.
Unii medici au observat că administrarea acestei terapii la scurt timp după intervenția chirurgicală poate ajuta la dezvoltarea circulației limfatice colaterale, ceea ce poate ajuta pacientul să evite complet limfedemul.
Deoarece drenajul limfatic stimulează procesele de detoxifiere ale organismului, este foarte important ca pacientul să fie bine hidradat pe durata zilelor de tratament.Recomandări
Drenajul limfatic este recomandat pentru rolul detoxifiant și de stimulare a funcției imunitare, în diferite afecțiuni cronice și cancer.
Beneficii
Terapia de drenaj limfatic are mai multe efecte-cheie în organism:
- Circulația activă a limfei, sângelui, fluidului interstițial, lichidului cefalorahidian și fluidului sinovial
- Eliminarea toxinelor
- Drenarea proteinelor, care este utilă în tratarea edemelor
- Evacuarea grăsimilor
- Îmbunătățirea funcționării sistemului nervos
- Stimularea sistemului imunitar.
Funcția îmbunătățită a sistemului imunitar este probabil cel mai important beneficiu al terapiei de drenaj limfatic atunci când vine vorba de tratamentul cancerului.
În cazul drenajului limfatic efectuat în timpul sau după tratamentul cu radiații, trebuie evitate zonele iritate ale pielii. Terapia drenajului este considerată sigură chiar și la pacienții cu cancer mamar metastatic.
Efectul antitumoral
Până la 25% din pacienții diagnosticați cu cancer de sân, a căror intervenție chirurgicală include eliminarea ganglionilor limfatici din zona subrațului, dezvoltă, în cele din urmă, limfedem. Condiția poate apărea și în picioare sau în alte părți ale corpului dacă ganglionii limfatici sunt îndepărtați în cursul altor tipuri de intervenții chirurgicale - de exemplu, pentru cancerul de melanom, colon, prostată sau vezica urinară sau sunt afectați de tratamentul cu radiații, infecții sau alte traume. Simptomele includ umflături și dureri în apropierea locului ganglionilor limfatici eliminați sau deteriorați. Limfedemul poate apărea imediat după radioterapie sau chirurgie, sau săptămâni, luni și chiar ani mai târziu.
Obturarea parțială sau totală a circulației limfatice determină acumularea de lichid. Unele cercetări arată că reducerea capacității de filtrare apare ca urmare a pierderii funcției nodului limfatic, lucru ce predispune la infecții bacteriene și stimularea mecanismelor reparatorii ce vor genera citokine, cu apariția limfedemului.
Drenajul stimulează circulația limfatică, deblocând și dilatând anastomozele limfatice nefuncționale și direcționând limfa departe de zonele edematoase, cu reducerea stagnării limfei și a fibrozei.
Stagnarea limfei crește riscului tumoral prin afectarea funcției imunitare a organismului și, astfel, contribuind la efectul antitumoral endogen al sistemului imunitar al pacientului.
Ko DSC, Lerner R, Klose G, Cosimi AB. Arch Surg 1998; 133(4):452–458.
Meek AG. Cancer 1998; 83:2788–2797.
Anderson L, Hojris I, Erlandsen M, Andersen J. Acta Oncol 2000; 39:399–405.
Williams AF et al. J Cancer Cares 2002; 11:254–261.
Williams AF et al. European Journal of Cancer Care 2002; 11:254–261.
Koul R et al. Int J Radiation Oncology Biol Phys 2007; 67(3):841–846.
Stanton AWB et al. Breast Cancer Res Treat 2009; 117:549–557.
Szolnoky G et al. Lymphology 2009; 42:188-194.
Efecte adverse și contraindicații
Există câteva situații în care drenajul limfatic nu este recomandat. Este posibil să nu puteți beneficia de această terapie dacă aveți oricare din următoarele afecțiuni:
- inflamații în zona umflată,
- laringite sau alte infecții – tratamentul va fi întrerupt sau amânat până la tratarea completă a infecției,
- risc crescut de coagulare a sângelui – este necesară testarea pentru a exclude diagnosticul de tromboză venoasă profundă,
- insuficiență cardiacă congestivă,
- cancer activ în zonă.
Bibliografie selectivă
Andersen L et al. Acta Oncol 2000; 39(3):399-405.
Badger C et al. Cochrane Database Syst Rev 2004; (4):CD003141.
Brennan MJ. J Pain Symptom Manage 1992; 7(2):110-6.
Chikly B. Lymph Drainage Therapy and its integration in a massage therapy practice. American Massage Therapy Association, page 20. URL http://www.iahe.com/images/pdf/3319_001.pdf
Flórez-García MT, Valverde-Carrillo MD. Rehabilitación 2007; 41:126–134.
Martín ML et al. BMC Cancer 2011; 11:94.
McNeely ML et al. Breast Cancer Res Treat 2004; 86(2):95-106.
Millard FP. Applied Anatomy of the Lymphatics. Kirksville: International Lymphatic Research Society, 1922.French, Ramona Moody. The Complete Guide to Lymph Drainage Massage, Clifton Park: Milady, 2011.
Moffatt CJ et al. QJM 2003; 96(10):731-738.
National Cancer Institute, U.S.
Woods M. Eur J Cancer Care 1993; 2(3):125-128.