Studiu COVID-19: Opțiuni terapeutice pentru fiecare stadiu al bolii
în 11.09.2022În cele ce urmează, vă punem înainte o lectură a fenomenului medical și a terapiei COVID-19 prin prisma, experienței și cercetărilor clinice și a studiilor publicate în lunile ce au urmat de la debutul pandemiei și până astăzi.
Prezentăm mai întâi un rezumat al studiului pentru că am observat că pentru unii dintre cititori studiul a părut puțin prea greu de parcurs și de sintetizat. Insistăm, totuși, ca întregul material să fie parcurs cu multă atenție, căci sunt multe detalii care trebuie cunoscute, greu de cuprins într-un rezumat.
Pentru că au existat glasuri care critică demersul, considerând că se substituie recomandărilor și terapiei condusă de un medic, facem precizarea că atât rezumatul cât și studiul în sine nu sunt concepute și nu oferă diagnostic profesional, opinie, tratament sau servicii pentru dumneavoastră sau pentru alte persoane. Informațiile prezentate privind terapia COVID-19 sunt numai în scopuri educaționale, astfel că ele nu înlocuiesc îngrijirea medicală sau profesională și nu trebuie să le utilizați în locul unei vizite, consultații sau apel la sfaturile medicului dumneavoastră sau ale altui furnizor de asistență medicală.
Ele reprezintă concluziile unui demers pur științific bazat pe o vastă literatură de specialitate, mai ales cercetări în domeniul terapiei COVID-19 din ultimele luni, dar și observațiile la care au ajuns medici ce au luptat pentru salvarea vieții pacienților bolnavi de COVID-19.
Antivirale
Tratamentele antivirale trebuie inițiate de la primele simptome de răceală sau gripă (vezi îndrumarul pagina 37-38).
Dacă nu s-au administrat din prima săptămână a bolii, se pot administra și din cea de-a doua săptămână.
- Ivermectină (0,4-0,5 mg/kg corp, timp de 5 zile).
- Arbidol (200 mg la 8 ore, timp de 5-7 zile. Pentru persoanele corpolente se poate lua și la 6 ore.).
- Plaquenil (1 comprimat/zi din prima zi, până la vindecare, timp de maxim 14 zile),
- Zinc (50 mgx2/zi),
- Quercetin (500 mgx2/zi).
Antiinflamatorii
- Medrol sau Dexametazonă
Studiile demonstrează că nu trebuie a fi administrat în prima săptămână a bolii, ci numai din momentul în care debutează inflamația, începând cel mai devreme cu ziua 6-7 de la debutul bolii. În cazul administrării în primele 7 zile de boală, există riscul de creștere a titrului viral și, prin urmare, de apariție a unei forme mult mai severe a bolii, chiar fatale. Această greșeală a condus la multe cazuri severe sau chiar la moarte.
Se începe cu Medrol 16 mgx2/zi și se crește rapid, în cazul unor semne clare de inflamație puternică, până la 48mgx2/zi sau mai mult. În cazul în care saturația scade rapid, se trece pe Solu-Medrol intravenos 65 mgx2/zi, 125 mgx2/zi sau 250 mgx2/zi, în funcție de răspuns. Puls terapia, adică terapia cu Solu-Medrol doze mari, nu trebuie să dureze mai mult de 3-4 zile, după care dozele se reduc la jumătate la intervale de 1-2 zile.
- Plaquenil 1 comprimat/zi
- Controloc trebuie administrat zilnic 40 mg pentru protecția gastrică în fața efectelor Medrolului.
La doze mari de Medrol, trebuie controlată glicemia și reglată cu Metformin sau, la insulino-dependenți, prin creșterea insulinei administrate.
Anticoagulante
- Clexane (0.4 sau 0.6 o dată/zi profilactic, începând cu sfârșitul primei săptămâni de la debutul bolii. Înlocuiește aspirina 100 mg, luată până atunci. La creșterea inflamației se crește la o cantitate dublă, adică la 12 ore 0,4 sau 0,6 mg). Vezi îndrumarul la pag. 18.
Observație: Aceaste recomandări sunt valabile doar pentru cei care nu urmează tratament cu anticoagulante.
Antibiotice
- Doxiciclina (100 mg)
Din primele zile ale bolii poate fi administrată de două ori pe zi. Nu trebuie administrat Azitroxul, dacă sunt administrate alte antivirale. Din a doua săptămână a bolii, dacă inflamația crește se pot administra:
- Augumentin (1000 mg la 12 ore) sau Claritromicina (500 mg la 12 ore)
- Metronidazol (500 mg la 12 ore).
Opțiuni alternative:
- Meropenem (1 gram la 12 ore perfuzabil)
sau Cefort (2 g la 24 ore perfuzabil)
sau Cefepim (1 gram la 12 ore perfuzabil)
și/sau Gentamicină (80 mg x 3/zi perfuzabil)
- Metronidazol (1 gram la 12 ore perfuzabil).
Antiinflamatorii naturale
- Vitamina D3 (doze mari până la 1000 UI /kg corp timp de o săptămână și 500UI/kg corp în următoarele săptămâni),
- Omega3 (4 grame /zi),
- Curcumin (4 grame /zi),
- Melatonină (20 mg /zi).
Suport vitamine și minerale, aminoacizi
Vitamina C, Seleniu, Magneziu, N-acetilcisteina, Complex B-uri, vitamina A, Vitamina E (vezi îndrumar Anexa 6)
Probiotice, Prebiotice
Se administrează încă din prima zi a bolii până la sfârșitul acesteia. Trebuie căutate probiotice de foarte bună calitate, de genul Enterolactis Plus, dar nu trebuie să ne limităm la acesta.
Absorbante intestinale
Argila și Zeolitul sau Cărbunele medicinal nu trebuie să lipsească începând din a doua săptămână a bolii până la sfărșitul acesteia. Se administrează la minim o oră după sau înainte de masă sau de administrarea altor medicamente și suplimente.
Antitusive
- Albastru de metilen
De două ori pe zi nebulizare cu 5 ml albastru de metilen 0.1%. Prepararea se face potrivit indicațiilor din îndrumar (pag 11). Are un important rol de curățire a plămânilor, antiviral și antiinflamator.
- Clorură de magneziu (300-400 ml /zi). Vezi îndrumar pag. 60.
- Ulei de negrilică sau de chimen negru (2-3 linguri pe zi)
Diaree sau alte afecțiuni digestive
- În caz de diaree, este folositor ca, în afară de probiotice și absorbanți intestinali, să se facă și clismă cu ceai de mentă sau cu cafea.
- Ercefuryl (4 capsule - 800 mg nifuroxazidă) pe zi, repartizate în 2-4 prize. Diareea este un semn al unei forme mai agresive a bolii. Trebuie combătută și cu ajutorul acestui antibiotic care joacă un rol important și în inhibarea receptorului TLR4 puternic proinflamatoriu.
- Glutamină
- Acid butiric (gen butifar). Atât glutamina cât și acidul butiric joacă un rol esențial în protecția mucoasei intestinale. Sunt recomandate de la începutul bolii, chiar dacă nu apare diareea.
Protector hepatic
- Silimarină (până la 1000 mg pe zi)
- Acid alpha lipoic (300 mgx2/zi )
- Seleniu (200 ug /zi)
Alte sfaturi
Dacă în primele 7 zile de la debutul bolii nu se iau antivirale sau dacă are loc o expunere la frig în această perioadă există riscul unei forme severe ale bolii, încât trebuie tratată cu multă seriozitate boala.
- Se recomandă să se stea la căldură două-trei săptămâni, până la însănătoșirea deplină. Aerul rece și curentul agravează rapid boala. Temperatura trebuie să fie între 21-25° C.
- Este nevoie de repaos din toate punctele de vedere. Boala consumă resurse, încât orice efort fizic sau mental conduce la agravarea stării.
- Trebuie să se bea cel puțin 2.5 litri lichid/zi
- Reflexoterapie mai ales în zona intestinului și a plămânului.
- Masaj cu uleiuri esențiale antiinflamatoare.
Semnele inflamației
Creșterea temperaturii care nu mai cedează la Paracetamol. (Atenție, a nu se administra mai mult de 2 Paracetamol/zi, pentru a nu se afecta ficatul.)
Scăderea saturației (cu cât este mai rapidă după ziua a 6-a sau a 7-a, cu atât crește și inflamația, deci trebuie luate rapid măsurile terapiei antiinflamatorii)
Degradarea rapidă a stării generale, un semn fiind și durerile foarte puternice de piept și spate, zona plămânilor, sau alte simptome asemănătoare.
*
Vă rugăm să share-uiți această pagină, nu fișierul PDF, căci este important să fie cunoscute premisele de la care a plecat acest studiu.
*
Nădăjduim ca acest material să fie de folos celor care, deși au o formație medicală, nu au avut timpul să se ocupe cu studiul acestei boli, dar și tuturor acelora care doresc să cunoască mai multe despre această afecțiune.
Credem că informarea este primul pas în combaterea acestei afecțiuni extrem de inteligente. După toate probabilitățile, puțini vor scăpa fără să o contracteze și, dacă așa stau lucrurile, a aștepta consecințele paralizați de frică nu este, poate, cea mai bună alegere.
Internetul poate fi încă o sursă foarte bună de informare, dacă ne vom exersa capacitatea de a găsi sursele corecte și de a dezvolta o analiză critică personală. Trebuie să avem încredere în știința adevărată, și nu în cea de popularizare sau în narațiunile emoționale ce controlează mental mulțimea. Această aplecare asupra izvoarelor celor mai autentice, dublată de o credință luminată de Dumnezeu, ne poate deveni vitală în vremurile pandemiei și post-pandemiei care vor urma.
Așadar, materialul care urmează este un apel la rațiune și concomitent o critică a folclorului, a narațiunilor ideologizate cu care mass-media ne-a obișnuit să ne hrănim imaginația, așteptând neputincioși deznodământul implacabil cu care suntem amenințați.
Cei care vor aprofunda acest material vor înțelege că această boală este cea mai mare provocare pe care a trăit-o omul în modernitate: provocarea de a reveni la un stil de viață sănătos. Altfel, va trebui să își asume riscul unei morți premature cauzate de una dintre pandemiile ce vor urma. Ca întotdeauna, alegerile ne aparțin mai mult decât ne putem imagina.
Iar dacă putem vorbi de un efect pozitiv al acestei pandemii, nu este altul decât această uriașă solidaritate internațională a medicilor și cercetătorilor din toată lumea, care își pun la dispoziție știința, dar și energia și viața în lupta cu virusul ucigaș.
Nu credem să fi existat o altă perioadă în istoria științei când medicina să fi făcut un salt atât de mare în înțelegerea sistemului imunitar, a proceselor inflamatorii și a modului în care acționează virusurile în organismul uman. Mai rămâne însă ca aceste cercetări să fie integrate cât mai curând în practica clinică. Acest material ne dorim să fie un pas în această direcție. Fiecare trebuie să facă tot ceea ce depinde de el pentru a fi salvate viețile cât mai multor oameni.
Mulțumesc pe această cale medicilor dr. Laurențiu B. și dr. Ana D., care nu au dorit să devină cunoscuți, dar au citit cu multă atenție materialul și mi-au dat sugestii importante, dar și tuturor medicilor din întreaga lume și citez aici doar pe prof. dr. Christian Perronne, prof. dr. Didier Raoult, prof. dr. Paul Marik, dr. Peter A. McCullough, care m-au inspirat și încurajat prin observațiile lor științifice, dar mai ales prin atitudinea lor, să duc acest studiu la capăt și să-l fac public pentru a ajuta cât mai mulți oameni. Aceștia sunt doar câțiva dintre mari profesori doctori, infecționiști, epidemiologi ai lumii care au afirmat adevărul împotriva mainstream-ului, asumându-și nu numai oprobiul unei părți semnificative ale mass-mediei, dar, adesea și o critică nejustificată sau o ostracizare instituționalizată ce susține mai curând interese materiale, decăt să apere necondiționat sănătatea omenilor, viața acestora.
Experiența pe care mi-a prilejuit-o această cercetare, m-a convins de faptul că o abordare științifică a bolii din primele zile ale manifestării simptomelor poate să o transforme cel mult într-o viroză mai severă, chiar pentru cei cu cei mai mari factori de risc.
În același timp, persoane cu factori de risc scăzuți pot face o formă foarte gravă, chiar fatală în momentul în care nu se vor trata deloc corespunzător până la apariția inflamației, a furtunei de citokine și a unei posibile internări cu o intubare de urgență.
Astfel că, dacă nu vrem ca fatalitatea să hotărască pentru viața oamenilor este important ca boala să fie tratată potrivit științei fundamentale și nu pe baza unor sfaturi bazate mai mult pe articole aruncate pe internet, uneori chiar flagrante fraude științifice, cum a fost denigrarea efectelor hidroxichloroquinei în COVID-19 din revista "The Lancet" din 22 mai 2020, articol ulterior retras. Am realizat, așadar, acest studiu cu convingerea că numai Adevărul în sine va rămâne până la urmă pentru a salva omenirea.
5 ianuarie 2021