Clinica Imunomedica

Learn what to expect when visiting the Emergency Department. Learn More

Terapia multimodală Lyme la Clinica ImunoMedica

Caracterul multisistemic și multidimensional al bolii Lyme face ca vindecarea să se poată realiza numai în contextul unei abordări multimodale și integrative. Acesta este motivul pentru care Clinica ImunoMedica a introdus în tratarea bolii majoritatea terapiilor care și-au demonstrat eficiența în combaterea infecției cu Lyme și a coinfecțiilor asociate, dar și în recuperarea organismului în urma bolii.

În clinica noastră, terapiile convenționale centrate pe antibioterapie sunt susținute prin terapii precum hipertermia totală și oxigenul hiperbar și completate cu alte terapii precum perfuziile cu vitamina C sau alte extracte antiinflamatorii și bactericide. Un rol important în contracararea reacției Herxheimer specifice distrugerii biofilmelor și a bacteriilor îl joacă terapiile care au în vedere refacerea microbiomului și amplificarea mecanismelor de detoxifiere.

Terapii standard și adjuvante în boala Lyme

Antibioterapia în boala Lyme

Alegerea antibioticilor în boala Lyme, dozele și durata administrării se realizează în funcție de stadiul bolii, anume Eritemul migrator, diseminare precoce sau diseminare târzie (artrită Lyme sau neuroborelioză). De asemenea, sunt luate în considerare și testele de laborator, testele de intoleranță, starea clinică a pacientului și, mai ales, dacă și ce antibiotice au fost deja administrate. Antibioterapia folosită în Clinica ImunoMedica are în vedere cele mai recente ghiduri și review-uri existente până în prezent.

Hipertermia totală în boala Lyme

Încă de la începutul anilor ‘80 s-a constatat că multiplicarea, motilitatea și supraviețuirea Borreliei depind de temperatură. Însă fiecare tulpină are un interval de temperatură optim pentru multiplicare. De pildă, tulpina B31 (Borrelia burgdorferi sensu stricto) are o temperatură medie ideală la 33°C și un interval de creștere între 22°C și 39°C, pentru tulpina BR75 (Borrelia afzeli) optimul se constată la 35°C, în timp ce intervalul de multiplicare este 20-40°C. Pentru tulpina BR14 (Borrelia garini) temperatura optimă este de 37°C cu un interval de dezvoltare 20-41°C. De asemenea, un efect bactericid al temperaturii a fost observat pentru tulpinile sensu stricto și afzeli la temperatura de 41°C. De fapt, nici una dintre tulpini, în afară de BR14 (Borrelia garini), nu va supraviețui la 41°C. La 42°C, nici garini nu poate supraviețui, deși la 41°C încă se poate multiplica și are motilitate.

Oxigenul Hiperbar în boala Lyme

Oxigenul Hiperbar este terapia care creează unul dintre cele mai ostile medii pentru supraviețuirea boreliei pe parcursul terapiei, acționând sinergic atât cu antibioterapia, cât și cu celelalte terapii integrative folosite în tratamentul bolii Lyme.

Oxigenul Hiperbar are o acțiune bactericidă și bacteriostatică, ce se manifestă mai ales împotriva microorganismelor anaerobe și microaeroficile 1, cum este și Borelioza2. Aceasta este prima explicație a efectelor semnificative ale Oxigenului Hiperbar în terapia Lyme 3, 4 observate experimental 5. Acțiunea bactericidă și bacteriostatică a terapiei hiperbare vizează însă mai multe mecanisme, cum ar fi producția de specii reactive de oxigen care au un puternic efect antibacterial 6. Presiunile scăzute însă ale Oxigenului Hiperbar, sub 1.5 atmosfere, pot favoriza anumite tipuri de bacterii 6, așa că nu sunt indicate în această terapie.

1. Oxigenul Hiperbar acționează sinergic cu antibioticele în funcție de natura acestora 7. Există cel puțin două mecanisme amintite în studii. Primul vizează capacitatea terapiei hiperbare cu oxigen de a îmbunătăți angiogeneza (înmulțirea vaselor de sânge în corp), favorizând astfel acțiunea antibioticelor în țesuturi și organe care în mod obișnuit sunt mai puțin vascularizate 8.

2. Oxigenul Hiperbar ajută la penetrarea peretelui celular bacterian 9. Studiile arată că antibioticele pot fi mai ușor încorporate în prezența unei tensiuni crescute a oxigenului care crește mult în terapia hiperbară 10.
De cele mai multe ori, mușcătura căpușei nu transmite doar boala Lyme. În foarte multe cazuri, aceasta este asociată cu alte microorganisme care induc patologii ce sunt adesea trecute cu vederea în tratarea Boreliozei. Între cele mai importante coinfecții ale bolii Lyme întâlnim Anaplasmoza, Babioza, Bartonela și Erlichia.

De asemenea, pe terenul unei imunități supresate de Borelioză, înfloresc și coinfecții secundare sau infecții cu oportuniști, precum Candidoza, Chlamydia Pneumoniae, Cytomegalovirus, Epstein Barr Virus, Human herpes virus 6, streptococi și micotoxine. Toate acestea fac ca în tratarea bolii Lyme să fie luate în considerare și terapiile care joacă un rol important antiviral, antifungic, antiifinfecțios, în general terapii ce stimulează imunitatea.

Terapii oxidative bactericide și antivirale în boala Lyme

Efectul antimicrobian, bactericid, antiviral, antiparazitar și antifungic al vitaminei C se bazează pe o mulțime de mecanisme moleculare dintre care principalele sunt potențialul antioxidant și imunomodulator al acestei vitamine. Concentrația de 10 până la 100 de ori mai mare a vitaminei C în leucocite în raport cu plasma este cea mai bună dovadă a rolului crucial pe care îl joacă vitamina C într-o mulțime de funcții ale celulelor imune cum ar fi proliferarea și diferențierea acestora, dincolo de puternicul efect antiinflamator.

Astfel vitamina C manifestă un important rol regulator al funcționării monocitelor și macrofagelor, prima linie de apărare a sistemului imun înnăscut împotriva agenților patogeni invadatori. Vitamina C protejează neutrofilele în fața stresului oxidativ îmbunătățind motilitatea celulară ca răspuns la stimulii chemotactici. De asemenea joacă un rol important în proliferarea și funcționarea limfocitelor imune B, T și a celulelor imune NK.
Cercetările au demonstrat că ozonul elimină microorganismele prin distrugerea membranelor sau capsulelor exterioare ale acestora. În plus, spre deosebire de celulele umane care dețin enzime ce pot reface ADN-ul afectat, microorganismele patogene nu au aceasta capacitate protectoare. Aceasta este o altă strategie prin care ozonul acționează selectiv asupra patogenilor întâlniți în organism, fără a afecta celulele sănătoase. Tratamentele repetate cu ozon sunt necesare, deoarece anumite forme de virusuri și fungi sunt mai susceptibile la efectul ozonului în diferitele faze ale dezvoltării lor. Există microorganisme cu o rezistență mai mare decât altele, fiind, prin urmare, necesar un tratament mai îndelungat. Virusurile care conțin mai multe lipide în capsula externă sunt mult mai susceptibile acțiunii ozonului: herpes, oreion, rujeolă, gripă, rabie, HIV, virusul Epstein Barr, virusul Coxsackie, citomegalovirus.
  • scade nivelul inflamațiilor din organism;
  • stimulează complexul I al lanțului respirator mitocondrial, crescând producția celulară de ATP;
  • prin stimularea producției de specii reactive de oxigen, distruge microorganismele din fluxul sangvin. Acțiunea este evidențiată în primul rând în cazul bacteriilor unde radiația luminoasă de culoare albastră produce specii reactive de oxigen prin absorbția acesteia de porfirinele bacteriene;
  • în combinație cu riboflavina, are efect antibacterial, antiviral și antiparazitic;
  • stimulează microcirculația prin creșterea producției de NO;
  • poate fi utilizat pentru terapia fotodinamică antimicrobiană (pentru boli bacteriene, virale și parazitare) în combinație cu riboflavină ca fotosensibilizant.
  • Iradierea sângelui cu ultraviolete, cunoscută și sub numele de hemo-iradiere este cunoscută din anii 1930 când a fost folosită pentru prima dată pentru combaterea virusului poliomelitei și mai târziu și pentru alți patogeni. În anii 1940 și începutul anilor 1950, deja terapia era utilizată pentru afecțiuni precum pneumonia și tuberculoza. Apariția antibioticilor a făcut să se renunțe destul de repede la această metodă total neinvazivă pentru combaterea infecțiilor. Răspândirea însă în prezent a rezistenței la antibiotice a adus din nou în atenție iradierea sângelui cu ultraviolete.

    Borelia burgdorferi poate persista în corpul uman, nu numai în formă spirochetală, ci și în formă de biofilm rezistent la antibiotice. Iar rezistența la tratamentul cu antibiotice poate fi înregistrată chiar și după un tratament cu antibiotice de lungă durată.

    Rezistența la tratament și reapariția bolii sunt asociate cu agregate asemănătoare biofilmului în Borelia burgdorferi, Borelia afzelii și Borelia garinii, atât in vitro, cât și în vivo, permițând Boreliei să reziste la condițiile de mediu cele mai nefavorabile. Aceasta explică necesitatea terapiilor ce contribuie la distrugerea biofilmului, în formele avansate ale bolii Lyme.

    Distrugerea biofilmelor și eliminarea toxinelor în boala Lyme

    Biofilmele sunt comunități de microorganisme care se auto-încapsulează într-o substanță polimerică extracelulară care le face mult mai rezistente la sistemul imunitar și la antibiotice. Una dintre cauzele cele mai importante ale rezistenței la antibiotice a tulpinelor Borreliei o constituie organizarea acestei bacterii în colonii care sunt nu numai imposibil de afectat de medicamente, dar sunt, adesea, imposibil de detectat în testarea Boreliozei.
    EDTA este cunoscut ca unul dintre cei mai puternici disruptori de biofilme prin chelarea calciului, magneziului și a fierului conținut în acestea. Studiile realizate până acum pun în evidență efectul puternic al EDTA în distrugerea biofilmelor bacteriene de pe catetere și nu numai, în cazul mai multor bacterii, cum ar fi Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Proteobacteria, dar mai ales în cazul Pseudomonas aeruginosa, unde EDTA s-a dovedit de 1000 de ori mai eficient decât Vancomicina în a distruge această bacterie. Și biofilmele fungului Candida Albicanis s-au dovedit foarte sensibile la prezența EDTA.
    Metalele grele hrănesc inflamația, inhibă răspunsul imun și afectează mecanismele de detoxifiere. Aceasta creează cel mai bun teren pentru ca Borelioza și celelalte coinfecții să își crească agresivitatea și să fie imposibil de controlat de organism.

    Terapia de chelare ajută la eliminarea acestor toxine și metale grele din organism, metale grele care sunt asociate și ele adesea în formarea de biofilme.
    Pentru că fibrinele constituie unul dintre materialele de bază în formarea biofilmelor s-a dovedit că anumite enzime antifibrinolitice pot fi foarte eficiente în distrugerea acestora. Între acestea pot fi enumerate Serapeptaza și mai nou Lumbrokinaza. Dar și ștevia sau N-Acetil Cisteina sau medicamente precum plaquenilul și-au dovedit eficiența în distrugerea biofilmelor.
    Distrugerea spirochetelor și eliberarea unei cantități mari de endotoxine în sânge conduce în multe cazuri la apariția reacției Herxheimer. Acest lucru presupune o înrăutățire a simptomelor, cu apariția unei febre ușoare, dureri articulare, dureri de cap sau mialgii, o puternică stare de rău sau alte simtome care nu mai fuseseră întâlnite până în acel moment. Terapiile de detoxifiere și antioxidante ajută la eliminarea mai rapidă a endotoxinelor din organism sau neutralizarea efectului acestora.

    Detox în boala Lyme

    O mare parte din toxine și metale grele sunt eliminate prin colon în procesul de chelare. Din acest motiv, curățarea colonului de deșeurile alimentare depuse de-a lungul timpului devine o necesitate în procesul de detoxifiere. De asemenea, refacerea microbiomului joacă un rol esențial în îmbunătățirea răspunsului imun și a anumitor funcții metabolice atât de necesare în tratamentul bolii Lyme.

    Beneficiile hidrocolonoterapiei

    1. Eficientizează sistemul digestiv
    Pe măsură ce colonul se curăță, lasă cale liberă pentru o mai bună absorbție a nutrienților. Dacă deșeurile rămân prea mult timp în organism, devin un teren fertil pentru bacterii rele și conduc la îmbolnăvire. Un colon curățat printr-o procedură de detoxifiere permite deșeurilor nedigerate să treacă ușor prin el și să se evacueze, ceea ce rezolvă probleme precum sindromul de colon iritabil, balonarea și gazele, diareea și chiar refluxul esofagian.

    2. Întărește sistemul imunitar
    Creează un mediu curat și sănătos pentru cultivarea bacteriilor bune. Conduce la dispariția candidozei, aftelor și respirației urât mirositoare. Mărește gradul de absorbție al vitaminelor și mineralelor.
    Pentru bolnavul cronic este adesea destul de greu, dacă nu chiar imposibil, să-și achiziționeze ingredientele necesare și să-și pregătească masa, așa încât să răspundă exigențelor unei diete corespunzătoare recomandărilor medicale.

    Având în vedere aceste aspecte, pacienții își pot procura sucurile, salatele sau alimentele potrivite pentru un program Detox chiar din clinica noastră, fiind pregătite în laboratorul propriu din ingrediente de cea mai bună calitate.
    Sauna cu infraroșu este poate cel mai bun mijloc de detoxifiere, dat fiind faptul că pielea este cel mai mare organ excretor al organismului, cu o suprafață de aproximativ 1.5-1.9 m2. Potrivit studiilor, în comparație cu sauna clasică, sauna cu infraroșu crește cu 15%-20% transpirația realizată prin glandele sebacee (sudoripare apocrine) – transpirație ce conține colesterol, toxine solubile în grăsimi endogene sau exogene (xenobiotice), metale grele, amoniac și acid uric etc. S-a constatat că, în cazul saunei tradiționale, 95-97% din transpirație este formată din apa eliberată prin glandele sudoripare ecrine, în timp ce transpirația rezultată prin folosirea unui sistem termic cu infraroșu îndepărtat conținea numai 80-85% apă, restul fiind transpirația glandelor sebacee.
    O trăsătură importantă a sindromului bolii Lyme post-tratament (Posttreatment Lyme Disease Syndrome) este declanșarea unui răspuns pro-inflamator excesiv în perioada infecției care persistă și în perioada post-infecțioasă. Acest mecanism poate duce la un sindrom de inflamație cronică, persistent și după încheierea tratamentului cu antibiotice. În cazul artritei Lyme, această inflamație produce afectarea țesuturilor de la nivelul sinovial, afectare vasculară și fibroză.

    Cât privește Neuroborelioza, inflamația creierului sau a sistemului nervos central și periferic induce o stare de oboseală permanentă, confuzie mentală, dureri de cap, insomnii, pierderi de memorie, demielinizări, neurodegenerare etc. Acestea sunt doar câteva dintre efectele inflamației cronice post-tratament care necesită o abordare terapeutică antiinflamatorie, până când inflamația se va retrage, iar persoana va putea reîncepe o viață normală.

    Terapii antiinflamatoare și antioxidante în boala Lyme

    Câmpurile electromagnetice pulsate de joasă frecvență reprezintă poate cea mai eficientă magnetoterapie cu rezultate într-o mulțime de patologii. Între aceste tehnologii, Curatron-ul ocupă un loc de frunte, considerat în prezent cea mai eficientă tehnologie PEMF, controlată de computer.

    În principal, studiile demonstrează că folosirea magnetoterapiei PEMF conduce la o îmbunătățire a circulației și a funcționării sistemelor endocrine, a răspunsului imun, precum și o reducere a inflamației.

    Rezultatele cercetărilor arată că PEMF poate îmbunătăți refacerea țesuturilor prin modularea căilor de semnalizare a inflamației. Astfel, se constată că, în urma expunerii celulare la acest câmp electromagnetic de joasă frecvență, crește secreția cytokinelor antiinflamatoare, cum ar fi IL-3, IL-4, și IL-10, și scade producția cytokinelor proinflamatorii implicate în bolile autoimune și în Lyme, cum ar fi IL-1b, IL-6, IL-17A, precum și TNF-α. Prin diverse mecanisme moleculare, cum ar fi căile de semnalizare JNK MAPK, tehnologia PEMF inhibă neuroinflamația, motiv pentru care este extrem de eficientă în toate patologiile care presupun acest fenomen, de exemplu, în scleroza multiplă și boala Lyme. Tehnologia Curatron în Lyme își dovedește utilitatea și prin efectul terapeutic pe care îl are în tratarea inflamațiilor articulare prin creșterea receptorilor de Adenosin A2A and A3AR, care la rândul lor contribuie la inhibarea producției de cytokine proinflamatorii.
    Hidrogenul (H2) este o moleculă antioxidantă selectivă netoxică, naturală, simplă și eficientă în combaterea stresului oxidativ și inflamației și în reglarea semnalizării mai multor căi implicate în diverse patologii.

    Cele mai puternice toxine din organism sunt radicalii liberi toxici, care pot fi generați de mulți factori patogeni, variind de la factorii fizici (radiațiile ionizante și lumina ultravioletă), la factorii chimici (toxine chimice) și cei biologici (bacteriile, virusurile, infecțiile și biotoxinele eliberate de acestea), precum și o imunitate anormală (cum ar fi artrita reumatoidă).

    Moleculele de hidrogen elimină radicali liberi toxici prin următoarele mijloace:

    1. Activează sistemul Nrf2-Keap1; induce activarea elementelor de răspuns antioxidant (ARE); și secretă diverse proteine citoprotectoare, cum ar fi glutation, catalaza (CAT), superoxid dismutază (SOD), glutation peroxidază și hem-1 oxigenază.

    2. Activează factorul de transcripție Fox01; reglează expresia mangan superoxidului dismutază (MnSOD) și CAT; și reduce deteriorarea mitocondriilor și generarea masivă de radicali liberi.

    3. Activează calea proteinei kinazei activate de AMP (AMPK); reglează creșterea celulelor; și remodelează metabolismul energetic, obținând astfel efecte anti-apoptotice.

    Terapii manuale în boala Lyme

    Sistemul limfatic este o parte importantă a sistemului imunitar, dar și un important organ de detoxifiere ca parte a sistemului circulator. Limfa ajută la îndepărtarea lichidului interstițial și a substanțelor dizolvate în acesta din țesuturi (cum ar fi produsele reziduale, bacteriile, grăsimile, proteinele, peptidele și alte macromolecule), inițiază și coordonează răspunsurile imune pentru îndepărtarea resturilor celulare și ajută la absorbția grăsimilor și a altor substanțe din tractul gastro-intestinal. Nodulii limfatici funcționează ca niște filtre ale substanțelor toxice și îndeplinesc un rol important în procesele imune.
    Reflexoterapia face ca vasele de sânge să se dilate, iar fluxul sanguin să se accelereze, făcând să fie pompat mai mult sânge în organele corespondente zonelor reflexe. Astfel, presopunctura îmbunătățește funcțiile excretoare ale rinichiului, ureterelor și ale vezicii urinare. În același timp, poate revigora funcția plămânilor și a bronhiilor, inducând un schimb crescut de oxigen și dioxid de carbon în plămâni și bronhii. Acesta este procesul prin care reflexologia piciorului și presopunctura pot detoxifica, îmbunătăți circulația sângelui și disipa stagnarea sângelui.

    De asemenea, reflexoterapia își dovedește eficiența și în ameliorarea durerilor acute și cronice în boli ale sistemului musculo-scheletic, ale organelor interne, ale sistemelor nervos, imunitar și endocrin, în tulburări emoționale și în anxietate.

    Întrebări mai des întâlnite privind terapia bolii Lyme

    Tratamentul se desfășoară pe parcursul a trei săptămâni. În cazul în care există un proces avansat de neurodegenerare pe nervii periferici și nu numai, cu leziuni corticale și demielinizări, atunci anumite terapii, cum este oxigenul hiperbar, ar trebui să continue până la minim 30 zile pentru a îmbunătăți neurogeneza și angiogeneza.
    O anumită toxicitate presupune orice tratament cu antibiotice însă celelalte terapii asociate, cum ar fi restaurarea sănătății microbiomului, nu numai că vor împiedica antibioticele să aducă o vătămare organismului, ci vor îmbunătăți atât procesele imunitare, asimilarea de nutrienți, cât și celelalte procese vitale dependente de o floră intestinală sănătoasă.
    Într-adevăr, reacția Herxheimer produsă de eliminarea endotoxinelor în urma distrugerii spirochetelor poate conduce la un astfel de fenomen, dar susținerea organismului prin terapiile de detoxifiere are chiar acest rol, de a anihila această reacție sau de a o diminua până la nivelul la care devine insesizabilă.
    Da, dar aceasta numai după ce veți comunica cu unul dintre medicii clinicii noastre, pentru a ne informa privind starea dumneavoastră de sănătate, istoricul bolii și analizele dumneavoastră.
    SOLICITĂ O PROGRAMARE

    Solicită o programare for pentru o consultație în clinică

      În Clinica ImunoMedica funcționează unul dintre cele mai importante centre de tratare a bolii Lyme din Europa

      Terapii
      Soluțiile terapeutice adoptate în clinica ImunoMedica au în vedere o gamă largă de terapii convenționale
      Click Here
      Testarea
      Diagnosticarea și testarea în cazul bolii Lyme reprezintă o mare provocare în medicina actuală.
      Click Here
      Diagnosticul Diferențial
      Boala Lyme nu prezintă anumite simptome specifice care să ușureze diagnosticarea. Dimpotrivă, Borelioza poate imita simptomele a multe alte boli.
      Click Here
      Ce este boala Lyme?
      Boala Lyme este o boala infectioasa cauzata de bacteria Borellia burgdorferi, care poate fi transmisa la om prin muscatura unei capuse infectate din specia Ixodes scapularis.
      Click Here
      Despre Terapia Bolii Lyme
      Caracterul multisistemic și multidimensional al bolii Lyme face ca vindecarea să se poată realiza numai în contextul unei abordări multimodale și integrative.
      Click Here
      Simtomatologie
      Simptomele bolii Lyme sunt variate și evoluează în mai multe stadii, de la faza timpurie la cea cronică, afectând diferite sisteme ale organismului.
      Click Here
      Răspândire
      Boala Lyme este răspândită în principal prin mușcătura căpușelor din genul Ixodes, cunoscute și ca "căpușe negre" sau "căpușe de căprioară".
      Click Here
      Reacția Jarisch-Herxheimer în boala Lyme
      În 7-30% dintre cazurile de borelioză tratamentul cu antibiotice conduce la reacția Jarisch-Herxheimer. Este vorba de agravarea unor simptome pe o perioadă de timp de la câteva zile la câteva săptămâni 1.
      Click Here
      Previous slide
      Next slide
      Programări la 031-405 03 50