Clinica Imunomedica

Learn what to expect when visiting the Emergency Department. Learn More

Gastroenterologie


„Gastroenterologia reprezintă ramura medicinei dedicată studierii, identificării și tratării diverselor probleme ale tractului digestiv, care include esofagul, stomacul, intestinul subțire și gros, rectul, pancreasul, vezica biliară și ficatul. Acest domeniu acoperă o gamă largă de afecțiuni, de la tulburări comune, precum refluxul gastroesofagian, la condiții mai serioase, inclusiv cancerul la nivelul sistemului digestiv și boala inflamatorie intestinală. Prin utilizarea unor metode diagnostice avansate, cum ar fi endoscopia, gastroenterologii sunt capabili să diagnosticheze și să trateze aceste afecțiuni, contribuind astfel esențial la îmbunătățirea sănătății digestive și, implicit, a calității vieții pacienților.

Ca disciplină medicală, gastroenterologia, asistă la o perioadă remarcabilă de descoperiri și inovații, având un impact semnificativ asupra sănătății generale și a managementului bolilor. Acest domeniu, dedicat studiului și tratamentului sistemului digestiv și al tulburărilor sale, este în fruntea utilizării noilor tehnologii și a înțelegerii științifice pentru a îmbunătăți îngrijirea pacienților. Iată o explorare a importanței sale în contextul progreselor recente:

Durata programarilor:

Consultatie initiala: 40 minute

Control: 20 minute

Consultatie + ecografie: 60 minute

Acte necesare pentru programare consult:

Bilet de trimitere catre gastroenterologie pe ambulator (nu cu mentiunea ‘Rog internare’)

Card de sanatate sau adeverinta de asigurat

Dosar medical, daca este cazul (analize, bilete de externare, ecografii, CT/RMN, endoscopii, colonoscopii anterioare,

biopsii)

Este necesar sa se comunice starea pacientului: daca este mobil, in carucior/cadru, cu deficit de auz, purtator de oxigen

etc.

Nu se efectueaza consultatii in lipsa pacientului.

Nu sunt acceptate rude care aduc dosarul medical in locul pacientului, chiar daca acesta este nedeplasabil.

Programare ecografie abdominala si pelvina (generala):

Pregatire pacient:

Sa nu manance cu 3 ore inainte de ecografie (inclusiv fara cafea sau fumat)

Sa consume 500 ml lichide neacidulate

Sa nu urineze cu o ora inaintea ecografiei

La aceasta investigatie NU se vizualizeaza stomacul si colonul.

NU se efectueaza ecografii pentru hernii inghinale sau ombilicale, acestea intrand in categoria ecografiilor de parti moi.

Investigatii endoscopice (endoscopie digestiva superioara si colonoscopie):

Programarile NU se fac telefonic.

Este necesar un consult gastroenterologic anterior pentru:

Ø Stabilirea indicatiei

Ø Evaluarea patologiei asociate (ex: diabet, afectiuni cardiace, suspiciune preinfarct etc.)

Ø Completarea cu analize, EKG sau consult cardiologic daca este cazul

Endoscopia digestiva superioara si colonoscopia se pot efectua in aceeasi zi, doar daca medicul recomanda.

Ambele investigatii sunt decontate de CNAS pe baza biletului de trimitere catre gastroenterologie, inclusiv examenul

histopatologic al biopsiilor recoltate.

NU este decontata pensa de biopsie, care este de unica folosinta si se achita in ziua recoltarii la receptie – 100 RON.

Medicina de Precizie în Gastroenterologie

Apariția tehnologiilor genomice și moleculare a permis o abordare mai personalizată a tulburărilor gastrointestinale. Înțelegând profilurile genetice și moleculare ale pacienților individuali, gastroenterologii pot adapta tratamentele pentru a fi mai eficiente și a reduce efectele secundare, în special în condiții precum cancerul colorectal și boala inflamatorie intestinală (BII).

Cercetarea Microbiomulu

Studiul microbiomului intestinal a devenit un aspect critic al gastroenterologiei. Înțelegerea relației complexe între flora intestinală și sănătatea generală a dus la noi perspective în prevenirea și tratamentul nu doar al tulburărilor gastrointestinale, dar și al bolilor sistemice precum obezitatea, diabetul și bolile de inimă.

Transplantul de Microbiotă Fecală (FMT)

FMT este o modalitate terapeutică emergentă pentru tratarea infecțiilor cu Clostridium difficile și este explorată pentru alte condiții precum Boala Inflamatorie Intestinală (BII) și alte afecțiuni. Această procedură implică transplantul de bacterii fecale de la un donator sănătos la un pacient, cu scopul de a restabili un microbiom intestinal sănătos.

Genomica Nutrițională

Înțelegerea interacțiunii dintre dietă, microbiomul intestinal și genetica este un domeniu de interes în creștere. Această cunoaștere duce la recomandări dietetice mai personalizate pentru prevenirea și gestionarea bolilor gastrointestinale.

Ca disciplină medicală, gastroenterologia, asistă la o perioadă remarcabilă de descoperiri și inovații, având un impact semnificativ asupra sănătății generale și a managementului bolilor. Acest domeniu, dedicat studiului și tratamentului sistemului digestiv și al tulburărilor sale, este în fruntea utilizării noilor tehnologii și a înțelegerii științifice pentru a îmbunătăți îngrijirea pacienților. Iată o explorare a importanței sale în contextul progreselor recente:

Endoscopie digestivă superioară și colonoscopie.


„Endoscopia este o procedură medicală folosită pentru a examina interiorul tractului digestiv. Această procedură utilizează un instrument numit endoscop, un tub subțire și flexibil echipat cu o cameră și o sursă de lumină la unul dintre capete. Imaginile captate de camera endoscopului sunt transmise pe un ecran, permițând medicului să vizualizeze în detaliu interiorul corpului. „

Procedura este folosită nu doar pentru diagnosticarea unor afecțiuni, cum ar fi ulcerul sau polipii, dar și pentru efectuarea unor intervenții minore,Pentru acest tip de evaluare se foloseste un tub flexibil prevazut cu o camera ce permite vizualizarea in timp real a segmentelor de tub digestiv mentionate, o sursa de lumina si un canal de lucru pentru introducerea accesoriilor necesare in functie de particularitatea existenta. In timpul endoscopiei se introduce CO2 si apa pentru a se destinde lumenul tubului digestiv putandu-se vizualiza astfel daca exista modificari patologice la nivelul mucoasei intestinale. Endoscopia digestiva poate avea atat rol diagnostic (prelevare de biopsii, testarea infectie cu Helicobacter pylori), cat si terapeutic (extirpare de polipi, hemostaza in caz de sangerare,montare de stenturi, gastrostome sau dilatarea unor stenoze de tub digestiv).

Ce este endoscopia digestivă superioară?

ENDOSCOPIA DIGESTIVA SUPERIOARA (sau gastroscopia) reprezinta investigatia recomandata pentru examinarea tubului digestiv superior: esofag, stomac si prima portiune a intestinului subtire (duoden). Se utilizeaza un tub flexibil care are in capat o mini-camera video (endoscop) cu ajutor caruia se vizualizeaza pe interior mucoasa esofagului, stomacului si duodenului.

Ce pregătire implică endoscopia digestivă superioară?

Pentru aceasta investigatie trebuie sa fiti nemancat/a cu cel putin 8 ore anterior procedurii.

Cât durează investigația?

Endoscopia digestiva superioara nu este de lunga durata, examinarea desfasurandu-se pe parcursul a 5 sau 7 minute (in functie de patologia intalnita si de necesitatea prelevarii de biopsii).

Cum se desfășoară endoscopia?

Endoscopul este un aparat cu diametrul de 8 mm, care urmeaza aceeasi calea cu cea a alimentelor si lichidelor inghitite. Investigatia NU are legatura cu respiratia, in timpul endoscopiei se inspira normal, fara a fi stanjenit acest lucru. In timpul endoscopiei se introduce aer pentru a permite distensia peretilor stomacului, fiind necesara o buna
vizualizare a acestuia, dar si pentru a putea avansa endoscopul in prima portiune a intestinului subtire, duodenul.
Endoscopia NU este o investigatie dureroasa; un minim disconfort poate fi creat de aerul introdus in timpul procedurii (se resimte senzatia de balonare, dar care ulterior dispare odata cu terminarea examinarii si aspirarea aerului introdus).

Ce tip de sedare se foloșește?

Inaintea examinarii se foloseste un anestetic local, sub forma de spray, care „amorteste” baza gatului pentru a inlatura reflexul de voma.

Care sunt indicațiile Endoscopiei Digestive Superioare?

  • In cazul aparitei simptomelor digestive (greata, varsaturi, dificultati la inghitire, dureri abdominale,hemoragie digestiva), va puteti adresa medicului gastroenterolog in vederea consultului, stabilirii necesitatii/urgentei investigatiei endoscopice si a conduitei terapeutice ulterioare;
  • Depistarea neoplasmului digestiv (de esofag, stomac) si mai ales a leziunilor precanceroase la persoanele aflate la risc crescut sau cu antecedente familiale de cancere digestive;
  • Depistarea etiologiei anemiei feriprive (de cele mai multe ori tubul digestiv este implicat fie prin sangerari cronice din mici leziuni, fie prin absorbtia ineficienta a fierului) si anemiei prin lipsa de vitamina B12;
  • Depistarea etiologiei scaderilor ponderale involuntare si a bolii celiace (intoleranta la gluten mediata autoimun).

Ce este colonoscopia?

ENDOSCOPIA DIGESTIVA INFERIOARA (sau COLONOSCOPIA) reprezinta investigatia recomandata pentru examinarea tubului digestiv inferior: rect, colon si ultima portiune a intestinului subtire (ileon terminal). Se utilizeaza un tub flexibil care are in capat o mini-camera video (endoscop) cu ajutor caruia se vizualizeaza peinterior mucoasa rectului, intregului colon si ultima portiune a intestinului subtire (ileon terminal).

Ce pregătire implică endoscopia digestivă inferioară?

Pentru aceasta investigatie trebuie sa faceti o pregatire anterior procedurii, care consta in a bea purgative pentru a curata colonul si a putea fi vizualizata mucoasa in timpul colonoscopiei. Tipul purgativelor este individualizat, iar medicul specialist gastroenterolog este cel care va va indica schema si tipul pregatirii pentru colonoscopie, adaptat la toleranta dumneavoastra de a bea o cantitate de lichide intr-un anumit interval de timp si in functie de afectiunile dumneavoastra deja existente (ex. boli cardiace, boli renale, etc.).

Cât durează investigația?

Colonoscopia se desfasoara intr-un interval de 20 pana la 40 minute (in functie de patologia intalnita si de necesitatea prelevarii de biopsii).

Cum se desfășoară colonoscopia?

Colonoscopul este un tub flexibil cu diametrul de 12 mm, care este introdus, dupa lubrefiere, prin anus si rect si avanseaza de-a lungului intregului intestin gros. In timpul colonoscopiei se introduce aer pentru a permite distensia peretilor colonului, fiind necesara o buna vizualizare a acestuia, dar si pentru a putea avansa endoscopul. 
Colonoscopia NU este o investigatie dureroasa; un minim disconfort poate fi creat de aerul introdus in timpul procedurii (se resimte senzatia de balonare, dar care ulterior dispare odata cu terminarea examinarii si aspirarea aerului introdus). In timpul investigatiei se pot administra intravenos medicamente antispastice (pentru a scadea disconfortul creat de balonare si de crampele abdominale).

Care sunt indicațiile endoscopiei digestive inferioare?

  • In cazul aparitei simptomelor digestive (tulburari de tranzit intestinal- constipatie, diaree, scaune cu sange sau sangerari anale), va puteti adresa medicului gastroenterolog in vederea consultului, stabilirii necesitatii/urgentei investigatiei endoscopice si a conduitei terapeutice ulterioare.
  • In cazul persoanelor aflate la risc crescut de leziuni precanceroase sau cu antecedente familiale de cancere digestive ; Depistarea etiologiei anemiei feriprive (de cele mai multe ori tubul digestiv este implicat fie prin sangerari cronice din mici leziuni); Depistarea etiologiei scaderilor ponderale involuntare;
  • Depistarea cancerului digestiv: oricare persoana cu varsta de peste 50 ani are indicatie pentru screeningul cancerului colorectal, chiar in absenta simptomelor digestive. In cazul persoanelor care au rude de grad I cu cancer colorectal, colonoscopia initiala se recomanda a fi cu 10 ani mai devreme decat varsta cea mai tanara a rudei diagnosticate cu cancer colorectal.

Dr. Roxana Dinu

Medic primar gastroenterolog

 

 

image 1
SOLICITĂ O PROGRAMARE

Solicită o programare pentru o consultație în clinică

    Programări la 031-405 03 50