Learn what to expect when visiting the Emergency Department. Learn More
Sistemul nervos autonom gestionează toate funcțiile somatice care nu intră sub controlul conștientului (ritmul cardiac, tensiunea arterială, digestia, respirația, activitatea celulară și chiar temperatura corpului), fiind organizat în funcție de echilibrul dintre starea simpatică și cea parasimpatică, ce funcționează în alternanță ritmică. Starea simpatică activează răspunsul de luptă sau fugă și declanșează eliberarea hormonilor de stres (cortizolul și adrenalina), în timp ce starea parasimpatică este asociată cu relaxarea, regenerarea și recuperarea.
Odată activat, sistemul nervos parasimpatic:
1. Îmbunătățește digestia
Modul în care mâncăm poate fi mai important decât ceea ce mâncăm, deoarece o digestie corectă are loc numai într-o stare parasimpatică. Este necesar să investim nu numai într-o dietă corectă, ci și să ne acordăm suficient timp pentru a mânca într-o atmosferă calmă și relaxată, așa încât să asimilăm cât mai mulți nutrienți din alimentele pe care le consumăm. Dacă mâncăm într-o stare de stres, substanțele nutritive din alimente nu vor fi digerate și asimilate corespunzător. Este ca o ambulanță blocată în trafic care nu poate ajunge la persoana bolnavă. Exact același lucru se întâmplă în organism atunci când mâncăm în stare de stres: substanțele nutritive pur și simplu nu mai ajung la celule pentru a ne putea vindeca.
Când însă mâncăm în stare parasimpatică, creierul activează toate funcțiile digestive, inclusiv producerea de salivă și eliberarea de acid gastric, enzime și bilă. Starea parasimpatică susține asimilarea și motilitatea nutrienților. Peristaltismul intestinal, adică contracțiile musculare necesare pentru transportul alimentelor și deșeurilor, se realizează tot în starea parasimpatică. Incapacitatea de a intra în starea parasimpatică este o cauză principală a constipației, de pildă. Mai mult, starea parasimpatică permite intestinului să semnaleze creierului foamea și sațietatea, ajutându-ne să ne dăm seama când suntem cu adevărat flămânzi sau sătui. Dacă stomacul nu eliberează acid gastric și enzime pentru a descompune proteinele, acestea pot declanșa un răspuns imun.
2. Intensifică dezintoxicarea
Dezintoxicarea, sau mecanismul de eliminare a toxinelor, are loc doar în starea parasimpatică, când nervul vag, care declanșează răspunsul parasimpatic, se conectează la toate organele responsabile cu dezintoxicarea, incluzând plămânii, splina, rinichii, intestinul subțire, ficatul, vezica biliară, stomacul și colonul.
3. Combate inflamația
Starea parasimpatică reduce inflamația corpului și a creierului. Nervul vag ajută la detectarea și calmarea inflamației, alertând creierul să elibereze neurotransmițătorul antiinflamator acetilcolină, care acționează ca o frână asupra inflamației din corp. Când nervul vag nu funcționează corect, aceste semnale antiinflamatorii nu sunt transmise, conducând la probleme inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă. Cercetările recente corelează stimularea nervului vag cu o scădere puternică a simptomelor inflamatorii.
4. Întărește imunitatea
Starea parasimpatică activează procesele imune, permițând organismului să lupte împotriva agenților patogeni, a bacteriilor, ciupercilor, paraziților, virușilor și infecțiilor cronice precum:
[1] Stanford Prevention Research Center, Department of Medicine, Stanford University, USA; Department of Epidemiology and Population Health, Stanford University, USA; 6Department of Biomedical Data Sciences, Stanford University, USA; Department of Statistics, Stanford University, USA; Meta-Research Innovation Center at Stanford (METRICS), Stanford University, USA.