image
Noutăți

Incidența cancerului de ficat este în creștere în întreaga lume

în 19.03.2021
Incidența cancerului hepatic a cunoscut o creștere la nivel mondial în ultimii 25 e ani, însă cauzele apariției aceste maladii variază foarte mult, în funcție de zona geografică și, într-o anumită măsură, și de situația economică. Acestea sunt concluziile unui studiu publicat în revista JAMA Oncology. Studiul a fost condus de dr. C. Fitzmaurice, de la Universitatea Washington, Seattle.

Cancerul hepatic a reprezentat a patra cauză de deces, în 2015, după cancerul pulmonar, colorectal și de stomac. Mai concret, au fost raportate, în 2015, 854.000 de mii de cazuri, din care, 810.000 au fost soldate cu deces.

Studiul mai notează și că, între anii 1990 și 2015, incidența cazurilor de cancer hepatic a crescut cu 75%. În plus, cea mai mare creștere  a incidenței s-a datorat infecției cu virusul hepatitei C, urmat de alcoolism.

Cel mai mare număr de raportări provine din regiunile estice ale Asiei, în Japonia înregistrându-se o incidență de 75% de cazuri de cancer hepatic, două treimi fiind determinate de infecția cu virusul hepatitei C.

În perioada 1990 – 2015, incidența a crescut cu peste 100% în multe din țările dezvoltate, inclusiv Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Noua Zeelandă și majoritatea statelor europene. Pe de altă parte, în țări precum China, rata de deces ca urmare a bolii și vârstei pacientului a scăzut cu o treime, în aceiași perioadă, datorită reducerii expunerii la aflatoxine și, într-o măsură mai mică, ca urmare a vaccinării împotriva virusului hepatitei B (HBV).  Aflatoxinele sunt o clasă de substanțe toxice produse de anumiți fungi și care pot contamina anumite plante precum, porumb, arahide, bumbac.

În ceea ce privește diferențele între cazurile de cancer hepatic la bărbați și femei, cercetătorii au observat că, de exemplu, în 2015, infecția cu HBV a determinat 203.000 de cazuri de cancer hepatic la bărbați, în timp de la femei, doar 70.000 de cazuri. Pe de altă parte, alcoolul este principala cauză a cancerului de ficat la bărbați, 204.000 cazuri, în timp ce la femei au fost înregistrate, în același an, 2015, doar 45.000 de cazuri.

Aportul diferitelor etiologii la numărul total de decese determinate de cancerul hepatic variază semnificativ între țări și regiuni. Per total, HBV și alcoolul au fost cele mai comune cauze de deces ca urmare a complicațiilor acestei boli, în 2015, cauzând 33% și, respectiv, 30% din decese. Infecția cu virusul hepatitei C a determinat 21% din decese, în același an, iar 16% dintre decese au fost determinate de alte cauze.

Cu toate acestea, cauza deceselor ca urmare a apariției acestei boli a variat semnificativ in diferite regiuni geografice. De exemplu, infecția cu HBV a fost cea mai puțin probabilă cauză de deces în regiuni precum sudul Americii Latine, dar cea mai comună cauză în Africa Sahariană și America Latină Andină.

În schimb, infecția cu virusul hepatitei C a fost cea mai comună cauză de deces ca urmare a apariției cancerului hepatic în țările dezvoltate din regiunea Asia-Pacific, dar cea mai puțin probabilă cauză a decesului în țările Asiei de Est.

Poate nu în mod surprinzător, alcoolul a contribuit cel mai puțin la decesele cauzate de cancerul de ficat în Africa de Nord și Orientul Mijlociu, dar a contribuit cel mai mult la decesele din Europa de Est, unde a cauzat peste jumătate din totalul acestora în anul 2015. Alcoolul a fost, de asemenea, a fost factorul cel mai important al mortalității cauzate de cancerul de ficat în Belarus.

JAMA Oncol. 2017;3(12):1683–1691.


Distribuie pe:

image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore