Chimioterapia IPT
Chimioterapia Potențată cu Insulină (IPT) este recomandată mai ales pentru persoanele cu un status imun sau biologic scăzut ce nu permite abordarea cu dozele maxime admise din chimioterapia convențională.
Avantajul este că efectele adverse sunt minimalizate, astfel încât administrarea terapiei poate fi făcută mai des, fără a fi afectate celulele sănătoase.
Mecanismul de bază folosit în această abordare
Studiile au arătat însă că permeabilizarea membranelor celulare, în urma creșterii nivelului de insulină, va favoriza nu numai absorbția nutrienților, ci și a medicamentelor prezente în sânge. Astfel, s-a născut ideea folosirii insulinei în cancer, practic chimioterapia potențată cu insulină (IPT).

Se știe că celula tumorală are nevoie de mult mai multe resurse decât celula normală pentru a rămâne viabilă și a se înmulți, determinând progresia cancerului.


Cantitatea de citostatic absorbită în cadrul chimioterapiei potențate cu insulină (IPT) fiind mult mai crescută există posibilitatea micșorării dozelor, dar și a reluării terapiei la un interval mai scurt de timp în comparație cu chimioterapia obișnuită, fără a fi afectate organele sau sistemul imunitar.
Un avantaj al administrării mai frecvente este acela că celulele tumorale nu mai au timpul necesar pentru a se regenera și înmulți, iar terapia își atinge mai ușor obiectivul.
Astfel, insulina crește răspunsul la 5-fluorouracil și cyclophosphamide6, vinorelbine și mafosfamide7 în celulele cancerului de sân. Tot în cancerul de sân, un studiu clinic realizat pe un grup de femei care erau rezistente la mai multe citostatice, s-a constatat o potențare a metotrexatului de către insulină cu un efect în stabilitatea bolii8. Îmbunătățește efectul citotoxic al 5-fluorouracil în cancerul esofagian și de colon9. Crește semnificativ efectul paclitaxelului în cancerul endometrial10. Crește sensibilitatea celulelor tumorale de choriocarcinoma rezistente la 5-fluorouracil11. Îmbunătățește efectul citostaticelor 5-fluorouracil, oxaliplatin, irinotecan, cyclophosphamide și docetaxel în cancerul de colon12. Insulina crește apoptoza generată de cisplatin în cancerul scuamos esofageal13.
2. Hall, Catherine, Hongtao Yu, and Eunhee Choi. „Insulin receptor endocytosis in the pathophysiology of insulin resistance.” Experimental & molecular medicine 52.6 (2020): 911-920; Hunker, C. M., et al. „Role of Rab5 in insulin receptor-mediated endocytosis and signaling.” Archives of biochemistry and biophysics 449.1-2 (2006): 130-142.
3. Muley, Helena, et al. „Drug uptake-based chemoresistance in breast cancer treatment.” Biochemical Pharmacology 177 (2020): 113959; Muley, Helena, et al. „Drug uptake-based chemoresistance in breast cancer treatment.” Biochemical Pharmacology 177 (2020): 113959.
4. Jordan, Bénédicte F., et al. „Insulin increases the sensitivity of tumors to irradiation: involvement of an increase in tumor oxygenation mediated by a nitric oxide-dependent decrease of the tumor cells oxygen consumption.” Cancer research 62.12 (2002): 3555-3561; Jordan, Bénédicte F., et al. „Preclinical safety and antitumor efficacy of insulin combined with irradiation.” Radiotherapy and oncology 81.1 (2006): 112-117.
Soluțiile terapeutice adoptate în clinica ImunoMedica
Pacienții ImunoMedica au acces la cele mai noi tehnologii și inovații în domeniul diagnosticului și al tratamentelor, din momentul în care acestea și-au dovedit utilitatea, eficiența și siguranța.