Vitamina D încetinește progresia cancerului de colon
în 25.10.2017În ultimii ani, cercetările observaționale au demonstrat că nivelel serice ridicate de vitamina D sunt asociate cu o creștere a șanselor de supraviețuire a pacienților cu cancer colorectal.
Un studiu clinic randomizat, fază 2, cunoscut sub numele de SUNSHINE a demonstrat că progresia bolii este încetinită de administrarea de doze mari de vitamina D. Rezultatele indică faptul că dozele mari de vitamina D îmbunătățesc semnificativ supraviețuirea cu aproximativ 2 luni, comparativ cu dozele reduse.
Trialul a inclus pacienți cu forme de cancer colorectal metastatic netratat anterior. Toți participanții au primit un tratament standard chimioterapic mFOLFOX6 (ex, leucovorină, fluorouracil și oxaliplatină) împreună cu bevacizumab.
Aceste studiu este primul trial clinic randomizat care utilizează vitamina D ca și formă de terapie a cancerului colorectal. Studiul a fost realizat în cadrul Dana Farber Cancer Institute din Boston, Massachusetts.
În grupul care a primit doze mari de vitamina D a inclus 69 de pacienți, a fost observată o scădere cu 31% a riscului de progresie a bolii, comparativ cu grupul cu doze mici (70 de pacienți).
Pacienții din primul grup au primit 8000 IU/zi vitamina D3, administrare orală timp de 2 săptămâni, urmată de scăderea dozei la 4000 IU/zi. Pacienții din al doilea grup au primit doza standard de vitamina D3, de 400 IU/zi.
Pacienții din primul grup au fost urmăriți timp 16,9 luni, iar cei din grupul cu doze scăzute, timp de 17,9 luni. Fiecare pacient a primit un număr similar de cicluri de chimioterapie, observându-se o complianță ridicată la suplimentarea cu vitamină D la ambele grupuri.
Gradul de control al bolii a fost de 96%, grupul cu doze mari, și de 84%, în grupul cu dozare standard.
Nu a fost observată o creștere a toxicității care urmare a administrării de doze mari de vitamina D.
Mai mulți din pacienții primului grup au fost supuși unei intervenții chirurgicale după chimioterapie, comparativ cu cei din ce de-al doilea grup (11 vs. 6).
Bibliografie
American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2017