Reactivarea virusului hepatitei B în cazul pacienților cu cancer de sân tratați cu chimioterapice
în 20.10.2017Reactivarea virusului hepatitei B (HBV) în timpul sau după chimioterapie, în cazul pacienților cu cancer de sân, a devenit o problemă clinică însemnată.
Infecția cu HBV reprezintă una din probleme de sănătate publică presante, fiind estimate aproximativ 400 de milioane de cazuri de infecție cronică cu HBV la nivel mondial. În cazul pacienților diagnosticați cu cancer de sân și care prezintă antigene ale hepatitei B (HBsAg), anterior tratamentului chimioterapic, este recomandată administrarea profilactică de nucleotide analog (NAs).
Reactivarea HBV este raportată la pacienții cu cancer de sân supuși tratamentului cu chimioterapice, tratament considerat la ora actuală principala formă de management a tumorilor. Reactivarea HBV reprezintă o problemă clinică importantă la pacienții cu cancer de sân și care au o infecție cronică cu HBV. Reactivarea determină întreruperea tratamentului cu chimioterapice și, astfel, afectarea prognosticului în cazul evoluției cancerului. Gradul afectării funcției hepatice atribuite reactivării HBV poate fi asimptomatic, moderat, galopant sau putând determina insuficiență hepatică sau chiar deces. Câteva studii au arătat că profilaxia cu NAs poate scădea intensitatea hepatitei B și severitatea hepatitei atribuite reactivării HBV.
Într-o meta-analiză realizată de o echipă de o echipă de cercetători din China în 2017 sunt comparate eficiența profilaxiei cu lamivudină cu control, în cazul pacienților HBsAg-pozitivi diagnosticați cu cancer de sân și care urmează chimioterapie. Au fost analizate 8 studii ce au inclus 709 pacienți.
Reactivarea HBV ca urmare a tratamentului imunosupresor chimioterapic este puternic asociată cu afectarea funcției hepatice, dar și cu întreruperea chimioterapiei, factor ce este corelat cu un prognostic rezervat în cazul pacienților cu cancer de sân, indicând și o potențială creștere a mortalității. Rezultatele meta-analizei arată că pacienții cu cancer de sân care urmează un tratament profilaxic au un risc mai scăzut de declanșare a hepatitei B ca urmare a reactivării HBV și un risc mai scăzut de întrerupere a chimioterapiei. Astfel, managementul profilactic antiviral își justifică necesitatea în cazul pacienților cu cancer de sân HBsAg-pozitivi.
Profilaxia cu lamivudină a redus semnificativ incidența hepatitei B asociate chimioterapiei la pacienții cu hepatită cronică B și cancer de sân, comparativ cu pacienții care nu au urmat un tratament profilaxic. Riscul întreruperii terapiei cu chimioterapice atribuit reactivării HBV în cazul grupurilor profilaxice a fost mai mic decât în grupurile neprofilaxice.
Bibliografie
Liu et al. J Viral Hepat 2017;24(7):561-572.