Learn what to expect when visiting the Emergency Department. Learn More
În lucrarea lor, de-acum clasică, „Împământarea: cea mai importantă descoperire în domeniul sănătății?”[1], Dr. Stephen Sinatra, alături de Clinton Ober și Martin Zucker susțin că, de-a lungul istoriei, oamenii au început să meargă din ce în ce mai rar cu picioarele goale pe pământ, cu atât mai puțin să doarmă direct pe pământ, lipsindu-se de însușirile lui terapeutice. Mersul desculț, plimbarea de dimineață prin iarba plină de rouă, exercițiile fizice la malul mării sau în aer liber au efecte benefice asupra sănătății. Întocmai cum soarele și aerul pe care îl respirăm ne furnizează energie și vitamine, la fel și pământul pe care călcăm sau apa în care înotăm sunt o sursă de energie, ce contribuie la păstrarea unei sănătăți optime.
În 1998, Clint Ober, fost director executiv al unei companii de televiziune, stătea pe o bancă într-un parc din orașul său. Privindu-i pe trecătorii ce se perindau prin fața lui, și-a dat seama că toți, inclusiv el, purtau încălțări cu talpa de cauciuc sau de plastic, care nu sunt buni conductori de electricitate, și s-a întrebat dacă acest lucru nu cumva are un impact asupra sănătății. Gândul i-a venit în urma experienței avute la locul său de muncă, unde obișnuia să izoleze cablurile, de vreme ce toate sistemele electrice din casele noastre sunt stabilizate și protejate prin împământare. Ober știa că suprafața pământului este o sursă nelimitată și continuă de electroni încărcați negativ, al cărei potențial este menținut de circuitul electric global al atmosferei[2]. Acești electroni au un rol benefic asupra sănătății, prin posibilitatea lor de a reduce sarcinile pozitive din organismul nostru ‒ adică ionii pozitivi desperecheați, numiți și „radicalii liberi”. Acești temuți radicali liberi fac ravagii în celulele sănătoase ale corpului nostru, în căutarea singurului lucru care le lipsește: un electron. Odată ce un radical liber își găsește electronul lipsă, este satisfăcut și nu mai contribuie la inflamarea din corp. Însă cei mai mulți dintre noi, cei ce ducem un stil de viață modern, trăim cu un „deficit de electroni”, care face ca răspunsul inflamator al corpului nostru să fie disproporționat, fapt care ne afectează sănătatea.
Din fericire, contactul direct cu pământul ‒ așa-numita „împământare” ‒ restabilește în corpul nostru starea de echilibru electric. Ionii negativi de pe suprafața pământului pătrund în corpul nostru pentru a neutraliza ionii pozitivi desperecheați, pe care i-am acumulat în exces, ca reacție a organismului la agresiunile și anomaliile unui mediu nefiresc, separat de natură, plin de poluare și câmpuri electromagnetice (EMF) incompatibile cu echilibrul bioelectric al organismului. În plus, oscilațiile de intensitate ale potențialului electric al pământului sunt deosebit de importante în reglarea ceasului nostru biologic, deoarece intensitatea potențialului electric variază în funcție de zi și noapte, iar aceste variații semnalizează organismului trecerea într-un alt interval de timp, cu specificul lui: activ în timpul zilei, pasiv în timpul nopții[3].
Când îți expui pielea la contactul direct cu pământul, cu iarba sau cu apa, radicalii liberi se neutralizează, pentru că organismul se re-sincronizează la câmpul electric al pământului. Astfel, cu toate că știința împământării este un domeniu nou, tot mai multe dovezi științifice indică faptul că saturarea corpului cu electroni negativi are rezultate benefice imediate asupra sănătății, cum ar fi sincronizarea ciclurilor hormonale, echilibrarea nivelurilor de energie și stabilirea unor ritmuri fiziologice adecvate.
Inflamarea
Un factor-cheie care i-a intrigat pe specialiștii în medicină sunt efectele împământării asupra răspunsului inflamator, care este legat de aproape 80 de boli cronice ‒ inclusiv boli grave precum cancerul, tulburări imune și diabetul de tip B. Dr. William Meggs de la Universitatea din East Carolina afirmă că „inflamarea se poate dovedi a fi Sfântul Graal al medicinei, fenomenul ce deține cheia bolii și a sănătății noastre”.
La cea mai mică contuzie, sistemul imunitar răspunde imediat prin eliberarea de celule albe din sânge (neutrofile) la locul impactului. Neutrofilele secretă specii reactive de oxigen (ROS) ‒ adică ionii pozitivi desperecheați (radicalii liberi), care au misiunea de a anihila factorii nocivi. Dacă ai celule deteriorate, radicalii liberi le vor distruge, astfel încât să existe spațiu de mișcare pentru celulele sănătoase, ca să repare țesuturile. Însă, în acest proces, unii dintre radicalii liberi se pot scurge în țesuturile sănătoasedin jur, vătămându-le. În felul acesta se creează răspunsul inflamator.
În cercetarea asupra împământării s-a descoperit că, dacă ții picioarele goale pe pământ după ce te lovești sau te accidentezi, electronii liberi din pământ vor migra în corpul tău și se vor răspândi în țesuturi. Astfel, orice radical liber care se scurge în țesutul sănătos va fi imediat neutralizat electric. Acest lucru se întâmplă pentru că electronii sunt încărcați negativ, în timp ce radicalii liberi sunt încărcați pozitiv, astfel încât aceștia se anulează reciproc.
Beneficiile asupra sănătății
În anii ’60-’70, un grup de cercetători de la Institutul „Max Plank” din Germania a realizat un studiu în care au fost introduși voluntari în camere subterane, izolate de câmpul electric al Pământului. Privați de contacul cu acest câmp electric, toți participanții la studiu au dezvoltat reacții fiziologice anormale, printre care o producție haotică de hormoni, tulburări de somn și o perturbare generală a funcționării corpului. Același studiu menționează numeroase rezultate benefice ale împământării, printre care: îmbunătățirea somnului, scăderea durerii și a inflamării, reducerea stresului și ameliorarea simptomelor gastrointestinale.
Astăzi, numeroase studii[4] atestă beneficiile împământării asupra sănătății, dintre care menționăm:
1. Ameliorarea funcției cardiovasculare
Dr. Stephen T. Sinatra, un cardiolog american reputat, specializat în medicină integrativă, a implicat echipa doctorului Oschman într-un experiment[5] de măsurare a vâscozității sângelui, folosind metoda „Potențialului Zeta”, prin care se măsoară potențialul celulelor roșii din sânge, prin determinarea vitezei cu care acestea migrează într-un câmp electric. Atunci când se produce împământarea, se pare că potențialul Zeta crește repede, ceea ce înseamnă că celulele roșii din sânge au o încărcătură mai mare pe suprafața lor, motiv pentru care se îndepărtează unele de altele. Aceasta face ca sângele să se subțieze și să curgă mai ușor. De asemenea, tensiunea arterială scade semnificativ. O altă implicație o reprezintă faptul că, prin rarefierea celulelor roșii din sânge, există riscuri mai mici de formare a unor cheaguri de sânge ‒ care nu trebuie să fie foarte mari pentru a produce o embolie pulmonară ce ne-ar putea ucide instantaneu.
2. Reducerea stresului, depresiei și anxietății
Un alt studiu[6] a arătat că împământarea îmbunătățește variabilitatea ritmului cardiac, care nu are doar beneficii cardiovasculare, ci reduce și stresul, anxietatea și depresia. Nivelurile reduse de stres pot însemna mai puține dureri de cap, și chiar revenirea din oboseala suprarenală.
3. Reglarea somnului
Un studiu din The Journal of Alternative and Complementary Medicine[7] a demonstrat că, atunci când subiecții au dormit în paturile lor pe cearșafuri conductoare conectate la pământ, nivelul de cortizol din timpul nopții a scăzut, iar secreția hormonului s-a resincronizat cu ritmul circadian firesc, subiecții având un somn mai bun și mai puțină durere decât înainte de începerea studiului. Modificările au fost mai evidente la femei. În orice caz, un somn mai bun înseamnă niveluri mai ridicate de energie de-a lungul zilei.
4. Reducerea riscului de osteoporoză
The Journal of Environmental and Public Health[8] a adus în discuție posibilitatea ca împământarea să reducă riscurile de dezvoltare a osteoporozei. Pierderea de minerale este legată de dezvoltarea osteoporozei, în timp ce reducerea sau chiar stoparea acestei pierderi poate face minuni pentru sănătatea oaselor. Studiul a arătat că împământarea pe durata unei singure nopți a condus la modificări semnificative în concentrațiile de minerale și electroliți din sânge, la fier, calciu ionizat, fosfor anorganic, sodiu, potasiu și magneziu. De asemenea, s-au observat reduceri semnificative ale calciului și fosforului din sânge și urină, strâns legate de osteoporoză.
5. Încetinirea procesului de îmbătrânire
Radicalii liberi se numără printre cei mai mari dușmani ai noștri[9] când vine vorba de îmbătrânire, iar dacă împământarea îi neutralizează, restabilind echilibrul electric în corp, atunci și procesul de îmbătrânire va încetini.
Cum se face împământarea?
Nu există un „mod corect” de a te împământa. Este cel mai firesc lucru din lume, cu toate că ți se poate părea extrem de ciudat când începi s-o practici. Cât de rapid și simplu este să-ți scoți încălțările și să te plimbi prin iarbă sau țărână, prin nisip sau pe stânci, sau pur și simplu să te întinzi pe jos și să faci o baie de soare! Dacă ai de lucru în grădină, de plantat, de săpat, de udat, scoate-ți mănușile și descalță-te. Chiar și câteva minute petrecute în contact cu pământul pot face minuni, dar asigură-te că o faci regulat, pentru a păstra beneficiile.
Locul ideal pentru mersul pe jos în picioarele goale este plaja, în apropierea apei sau în apă, pentru că apa de mare este un foarte bun conductor de electricitate. La fel și corpul nostru, care conține apă, în cea mai mare parte, și astfel se creează o bună conexiune. Iarba, mai ales acoperită de rouă, este un alt mediu recomandat. Când facem duș, suntem, de asemenea, în contact cu energia electrică a pământului prin apa care curge prin țevile îngropate în pământ, aceasta fiind și una din explicațiile pentru care ne simțim așa de bine la duș.Chiar și 20-30 de minute pe zi de împământare pot aduce o îmbunătățire substanțială a sănătății.
Pentru a putea adapta împământareala nevoile omului modern, specialiștiiau găsit metode de a aduce energia electrică a pământuluidirect în casele oamenilor. Astfel, au apărut cearceafuri electrice cu ajutorul cărora oamenii sunt conectați la pământ în timp ce dorm, preșuri pentru calculator pe care poți sta cu picioarele goale în timp ce lucrezi, sau papuci care au în talpă un material conector între organism și pământ.
Prin urmare, realizarea și păstrarea unui contact electric natural între corpul uman și pământ este profund terapeutică, deoarece electronii liberi de la suprafața pământului funcționează ca antioxidanți naturali, conducând la atenuarea răspunsului inflamator. Și dimpotrivă, pierderea contactului direct cu pământul induce un alt fel de stres adaptiv, numit „deficit de electroni”, care slăbește sistemul imunitar, deoarece încetinește soluționarea răspunsurilor inflamatorii.
[1]https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4037
[2]https://www.forbes.com/sites/williamhaseltine/2020/09/23/covid-19-vaccine-protocols-reveal-that-trials-are-designed-to-succeed/?sh=6eb5cb8e5247
[3] COVID-19 Vaccine Update (covid19conversations.org), p. 72.
[4]https://www.wodarg.com/app/download/9033912514/Wodarg_Yeadon_EMA_Petition_Pfizer_Trial_FINAL_01DEC2020_signed_with_Exhibits_geschwa%CC%88rzt.pdf?t=1606870652, p. 4.
[5]https://www.nature.com/articles/d41587-020-00016-w
[6]https://drive.google.com/file/d/17RiwJ__BV06CCFUzzubnvm4nXgUGuq78/view?usp=sharing, p. 17.
[7]https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-mexico-vaccines/mexican-doctor-hospitalized-after-receiving-covid-19-vaccine-idUSKBN2970H3
[8]https://www.dailymail.co.uk/news/article-9119431/Miami-doctor-58-dies-three-weeks-receiving-Pfizer-Covid-19-vaccine.html
[9]https://vaers.hhs.gov/data.html
[10] Datele din sistemul VAERS care pot fi accesate de către public au un decalaj de o săptămănă (cele mai recente date care pot fi accesate sunt cele care au fost raporate până vinerea din săptămâna precedentă. De exemplu, datele care pot fi accesate vineri, 15 ianuarie 2021, sunt cele care au fost raportate până la data de 8 ianuarie, nu și mai recente.
[11]https://vaers.hhs.gov/data.html
[12]https://faculty.utrgv.edu/eleftherios.gkioulekas/zelenko/index.html
[13]https://faculty.utrgv.edu/eleftherios.gkioulekas/zelenko/Zelenko-memo-August-prophylaxis.pdf
[14]https://faculty.utrgv.edu/eleftherios.gkioulekas/zelenko/Zelenko-memo-November-updated-protocol.pdf
[15]https://web.archive.org/web/20201126163323/https://www.jhunewsletter.com/article/2020/11/a-closer-look-at-u-s-deaths-due-to-covid-19
[16]https://usafacts.org/articles/preliminary-us-death-statistics-more-deaths-in-2020-than-2019-coronavirus-age-flu/
[17]https://www.who.int/bulletin/online_first/BLT.20.265892.pdf